7 sfaturi pentru economii în bugetul familiei

Efectuarea cumpărăturilor după listă, congelarea și refolosirea resturilor alimentare, mărirea frecvenței dușurilor, în detrimentul băilor, oprirea apei în timpul spălării pe dinți sau planificarea eficientă a spălării hainelor. Acestea sunt câteva dintre micile măsuri care pot aduce în medie, o economie lunară în bugetul unei familii de 17,5% .
Calculul a rezultat în urma unui experiment social privind un stil de viață sustenabil, efectuat în această toamnă în România, de către Unilever South Central Europe și compania de cercetare 360Insights.

Experimentul social a avut loc în casele a șapte familii de români, cu profile demografice diferite, timp de nouă săptămâni.

Participanții au monitorizat cantitatea de mâncare aruncată zilnic și consumul de apă din gospodărie.

În urma recomandărilor primite de la specialiștii implicați în proiect, cei șapte participanți au făcut mici schimbări în stilul de viață al familiei pentru a reduce deșeurile alimentare și consumul de apă.

Participând la studiu, familiile implicate au fost surprinse de cantitatea de mâncare aruncată săptămânal.
Un studiu Unilever desfășurat în România în acest an arată că 42% dintre respondenți aruncă săptămânal sau zilnic la gunoi mâncare.

Astfel, în cele șase săptămâni de implementare a recomandarilor, participanții au economisit până la 8 metri cubi de apă și au redus aproape în totalitate cantitatea de mâncare aruncată la gunoi.

Sfaturi pentru reducerea cantității de resturi alimentare aruncate

1. Faceți o planificare săptămânală a meselor familiei

Decideți ce veți găti pentru a stabili exact ingredientele și cantitățile de care veți avea nevoie. De asemenea,  estimați numărul de mese, eventual gustări, pe care le veți avea în săptămâna următoare.

2.    Întocmiți o listă de cumpărături

Specialiștii recomandă cumpărarea doar  a produselor de care aveți nevoie. De asemenea, consumatorii sunt sfătuiți să monitorizeze produsele care sunt pe terminate.

3.    Congelați resturile alimentare

Acestea pot fi folosite ulterior, economisind astfel timp, bani și resurse.

4.    Gătiți cu resturile de mâncare rămase

Există o multitudine de rețete care vă pot ajuta să fiți creativi in bucătărie și să nu aruncați mâncarea rămasă.

În ceea ce privește consumul de apă, sfaturile sunt următoarele:

1.    Faceți dușuri scurte

 Durata optimă a unui duș este de 4 minute.

2.    Învățați modul corect /eficient de a spăla vase și rufe

Planificați o zile pe săptămână pentru spălarea hainelor.

3.    Opriți apa în timp ce vă periați dinții

Studiile arată că în fiecare an, în Uniunea Europeană sunt aruncate 90 de milioane de tone de alimente , echivalentul a 180 kilograme pe cap de locuitor.  În România cantitatea depășește 5 milioane de tone.
În cazul apei,  doar  2% din toată cantitatea de apă a planetei este apă dulce, iar cererea poate duce, până în 2030, la un deficit estimat al aprovizionării pe plan mondial de 40%.

Conform unui raport publicat de Comisia Europeană, creșterea populației și nevoile concurente ale consumatorilor de apă vor duce la o creștere a cererii de apă la nivel mondial cu 35-60% până în 2025, cu posibilitatea dublării până în 2050.

Totodată, cifrele publicate de Comisia Europeană arată că gospodăriile, restaurantele și supermarketurile aruncă în prezent până la 50% din mâncarea bună de consum.

Related

Economie 6061824159626092938

Trimiteți un comentariuDefault Comments

emo-but-icon

Follow Us

Romania Hp

Hot in week

Comments

Like Us


Stiri de ultima ora

Side Ads



Stiri Pentru Tine

Lista mea de bloguri

Contact Us

Nume

E-mail *

Mesaj *

item