Cum se naste o insula. Surtsey, 50 de ani pe Terra


La 14 noiembrie 1963, ieşea la suprafaţă, de sub apele Oceanului Atlantic, insula Surtsey. Astăzi, insula este cel mai sudic punct al statului islandez.

Surtsey a luat naştere în urma unei erupţii vulcanice care s-a produs la 130 de metri sub nivelul mării. Erupţiile au continuat până în 5 iunie 1967, când insula a atins suprafaţa de 2,7 kilometri pătraţi.

Valurile şi vânturile puternice au "ciopârţit" puţin insula în anii care au urmat, iar acum aceasta ocupă aproximativ 1,4 kilometri pătraţi. Insula a numită după Surtr, un gigant din mitologia nordică. Insula a fost atent studiat de vulcanologi, dar şi de botanişti şi biologi, fascinaţi de modul în care viaţa s-a dezvoltat pe această insulă.

Aceeaşi erupţie a dat naştere şi altor insule mai mici, cum ar fi Jolnir şi alte mici bucăţi stâncoasă rămase fără un nume. Cele mai multe dintre acestea au dispărut până astăzi.

La câţiva ani după ce a ieşit la suprafaţa, insula a început să se scufunde. Au fost ani în care insula a pierdut 20 cm în altitudine, dar apoi scăderile nu au mai depăşit 1-2 cm pe an.

Astfel, este puţin probabil ca, în viitorul apropiat, insula să dispară complet. Rocile vulcanice sunt extrem de rezistente la eroziune, aşa că acest fenomen nu mai este o ameninţare pentru Surtsey. Specialiştii estimează că abia în 2100 insula va intra din nou (total sau aproape total) sub apele Atlanticului.


 

Related

Timp Liber 3684445104933242526

Trimiteți un comentariuDefault Comments

emo-but-icon

Follow Us

Romania Hp

Hot in week

Comments

Like Us


Stiri de ultima ora

Side Ads



Stiri Pentru Tine

Lista mea de bloguri

Contact Us

Nume

E-mail *

Mesaj *

item