Indemnizatiile nesimtite revin în companiile de stat


      În 2010, Guvernul Boc a stabilit ca directorii generali ai companiilor de stat să fie remuneraţi cu suma fixă de 4.700 de lei, exact leafa unui secreatar de stat din acea vreme. În aceeaşi ordonanţă, Guvernul a mai stabilit ca membrii AGA ai companiilor de stat să fie plătiţi cu 47 de lei pe şedinţă,  adică 1% din indemnizaţia directorilor generali ai companiilor.

   Această plafonare a funcţionat până în vara acestui an. În luna august, în timp ce Parlamentul se afla în vacanţă, Guvernul a adoptat rapid o ordonanţă care a modificat radical hotărârea luată în 2010. „Nivelul remuneraţiilor membrilor CA, consiliilor de supraveghere şi directorilor care nu au fost numiţi în condiţiile OUG 109/201( n.r.- ordonanţa care a selectat manageri privaţi pentru companiile de stat) se stabileşte prin asimilare cu cele prevăzute de aceasta, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate“, se arată în textul ordonanţei.
 
„Satisfacerea clientelei politice pe banii statului“

    În plus, articolul 14 al ordonanţei reglementează şi indemnizaţiile pentru membrii AGA. „Operatorii economici nu pot acorda membrilor AGA remuneraţii mai mari de 25% din indemnizaţia fixă lunară a directorilor generali, pe şedinţă“, se arată în ordonanţa adoptată în Parlament. Salariile directorilor din companiile de stat însumează câteva mii de euro lunar, uneori depăşind pragul de 10.000.

     Ordonanţa votată în Parlament a fost tradusă de fostul ministru de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu. „Practic, toţi directorii şi membrii CA şi AGA numiţi politic de către USL au fost transformaţi peste noapte în manageri bine plătiţi, cu beneficii pe măsura celor privaţi. Ei nu sunt însă obligaţi, la fel ca managerii privaţi, să vină cu soluţii sau să performeze pe masura salariilor. Singurul lor merit este ca sunt membri USL. Asistăm, practic, la o satisfacere a clientelei politice pe banii statului“, considera Gheorghe Ialomiţianu.
 
Zgonea: Poate plecăm şi noi acolo

    La Senat, în prima cameră sesizată, ordonanţa a primit votul tuturor parlamentarilor, iar la Camera Deputaţilor, forul decizional, s-au opus 66 de parlamentari din 339: PDL, liberalul Ludovic Orban şi Kereskenyi Gabor de la UDMR. Legea a fost trimisă la Cotroceni pentru promulgare, termenul fiind 22 noiembrie. Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a fost ironic în timpul dezbaterilro parlamentare. „Dacă veniţi la guvernare n-o să mai ia nimeni de la PDL 47 de lei, o să ia 2.000 de euro. Poate plecăm şi noi acolo, că la ce salarii avem...“, le-a transmis  Zgonea aleşilor PDL, potrivit stenogramei şedinţei.

Related

Stiri 4131257368129817851

Trimiteți un comentariuDefault Comments

emo-but-icon

Follow Us

Romania Hp

Hot in week

Comments

Like Us


Stiri de ultima ora

Side Ads



Stiri Pentru Tine

Lista mea de bloguri

Contact Us

Nume

E-mail *

Mesaj *

item