Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: ”Fonoteca de aur este un adevărat tezaur”

Banca Naţională a României a celebrat luni, la sediul său, 85 de ani de existenţă a Radio România, cu o emisiune numismatică specială (mărci poştale) cu titlul "Fonoteca de aur a României" şi albumul Universul Radio România, cu CD-ul aniversar Fonoteca de aur.
”BNR a fost alături de Radio România încă din primele sale clipe. Cu un an înainte de a emite din sediul aflat pe strada General Berthelot, sediul provizoriu i-a fost pus la dispoziţie de Banca Centrală, într-o clădire aflată în apropiere, pe strada Eugeniu Carada. România mai dobândise o valoare naţională. Prin lege i s-a stabilit Societatăţii de Radiodifuziune un capital social de 50 milioane lei. 60% din aceşti bani i-a vărsat statul, iar 40% trebuiau să fie adunaţi de la populaţie, prin subscripţie publică. Cum nu s-au strâns decât 160.000 lei, diferenţa, de 19,84 milioane lei, a fost virată tot de la BNR”, a explicat guvernatorul BNR Mugur Isărescu în acest context.
Isărescu a rememorat întâlnirea cu „primul nostru aparat de radio, adus de tata prin 1955, care mergea cu acumulatori care se descărcau repede, o cutie magică prin care a intrat în casa noastră Radio România”. „Radioul public este un bun naţional şi trebuie să rămână al ţării! (...)este un bun naţional, o instituţie de cultură. Când ne gândim la tezaur, nu ne gândim doar să facem profit din el. Fonoteca de Aur este un tezaur nepreţuit”, a mai spus guvernatorul. În opinia sa, România are nevoie de tot ce a reprezentat radioul public de-a lungul timpului : ”dezbateri de idei, umor de bună calitate, muzică bună şi cultură şi nu de zgomotul şi tabloidizarea care sunt deja răspândite”.
La rândul ei, Cristina Popescu, director General Romfilatelia, a mulţumit celor care au sprijinit realizarea emisiunii de mărci poştale "Fonoteca de aur a României" şi i-a invitat pe guvernatorul Mugur Isărescu şi pe Ovidiu Miculescu, preşedinte director general al Radio România, să semneze emisiunea de mărci poştale şi să aplice ştampilele pe emisiunea "Prima zi".
Emisiunea de mărci poştale "Fonoteca de Aur a României" aduce un elogiu istoriei şi culturii româneşti, ilustrând 12 dintre comorile Fonotecii de Aur, ele fiind printre cele mai valoroase înregistrări aflate în arhiva sonoră naţională. Cele două timbre ale emisiunii reproduc imaginile lui Nicolae Iorga (pe timbrul cu valoarea nominală de 1,00 leu) şi Elena Văcărescu (pe timbrul cu valoarea nominală de 14,50 lei). Blocul emisiunii are ca element distinctiv un disc imprimat in folio aur, cele două mărci poştale ale emisiunii, precum şi viniete ce ilustrează personalităţi româneşti: George Enescu, Lucian Blaga, Liviu Rebreanu, Henri Coandă, Mihail Jora, Tudor Arghezi, George Călinescu, Maria Tănase, Mihail Sadoveanu şi Nicolae Titulescu.
Ovidiu Miculescu, preşedinte director general al Radio România, a susţinut că ”Radio România are aproape cinci milioane de ascultători zilnic şi este o instituţie stabilă din punct de vedere financiar şi care continuă să facă proiecte educative respectându-şi misiunea publică de informare echilibrată, echidistantă şi corectă”. El a mai precizat că în urma dispariţiei unor mari actori şi scriitori de umor, ”umorul se scrie foarte greu pentru că vin foarte puţini din urmă care să scrie umor de calitate”. Pe de altă parte, arhiva de voci şi de muzică a Radioului public este în curs de digitalizare.
La final, Miculescu a ţinut să asigure că ”radioul public va fi şi în continuare un promotor al valorilor româneşti, al culturii naţionale, un partener dedicat, serios şi onest”.

Related

Stiri Locale 7415394816482954845

Trimiteți un comentariuDefault Comments

emo-but-icon

Follow Us

Romania Hp

Hot in week

Comments

Like Us


Stiri de ultima ora

Side Ads



Stiri Pentru Tine

Lista mea de bloguri

Contact Us

Nume

E-mail *

Mesaj *

item