Companii amenintate de insolventa în 2014

Producătorii din sectorul alimentar, beneficiarii de subvenții și cei care obțin venituri din chirii vor fi cei se vor confrunta anul viitor cu situații de insolvență, ei fiind cei mai expuși dificultăților financiare, potrivit estimărilor Casei de Insolvență Transilvania.

Analiza previziunilor pentru 2014 arată că în sectorul alimentar, companiile producătoare sunt prinse între furnizorii de cereale și marii retaileri. Pe partea de achiziţii, în condiţiile unor volatilităţi mari la preţul meteriilor prime, precum cereale, carne sau lapte, stabilitatea businessului și predictibilitatea acestuia sunt serios afectate.
Pe partea de vânzări, contractele rigide şi taxele multiple duc marja comercială de multe ori în zone negative. În aceste condiţii, supraîndatorarea, specifică producătorilor care au investit, este gestionată doar prin eşalonări.
Probleme pentru companiile cu venituri din chirii
De asemenea, printre companiile cele mai afectate de insolvență, pe parcursul anului viitor, vor fi și cele care obțin venituri în urma închirierilor, respectiv spaţii comerciale, clădiri industriale sau spaţii de birouri.
Și asta pentru că cele mai multe proiecte au fost dezvoltate în condiţii de boom imobiliar, cu costuri şi credite mari, cu previziuni privind veniturile viitoare din chirii, care astăzi nu mai sunt realiste.

Chiriaşii din mall-uri sunt fie retaileri aflaţi în dificultate de a plăti chiria, fie magazine care atrag clienții, dar care au chirii mici.

În condiţiile în care comerţul on-line câştigă tot mai mult teren, iar pentru mare parte din populaţie consumul se limitează în continuare doar la coşul de bază, nu sunt de aşteptat perspective de redresare pentru retail. Prin urmare, nici şanse de majorare a chiriilor nu se întrevăd.
Cum vor fi afectați beneficiarii de subvenții
Anul următor va fi unul dificil și pentru beneficiarii de subvenții, care vor fi afectați în mare măsură din cauza întârzierilor la plată a subvențiilor, un exemplu semnificativ fiind cel al certificatelor verzi.

Chiar dacă se estimează perspective bune pentru sectorul agricol, întârzierile subvenţiilor au întotdeauna un impact imediat şi asupra costurilor şi asupra performanţei.

Veniturile sunt afectate negativ, în timp ce costurile cresc, ca urmare a nerespectării termenelor de plată, sunt de părere specialiștii Casei de insolvență.

Previziunile acestora mai arată că 2014 va fi un alt an dificil pentru multe sectoare din economie, ca urmare a consumului scăzut, a accesului greoi la finanţare, dar şi a efectelor secundare generate de reglementările Basel III, cu referire la indicatorii de lichiditate ai sistemul bancar.

Ajustările prudenţiale impuse vor avea un impact treptat asupra modului în care băncile gestionează creditele neperformante.

„După 5 ani de criză e mai dificil să identificăm sectoarele aflate într-un moment favorabil, față de cele ce vor avea dificultăţi. Fără o infuzie de lichidităţi în piaţă care să dezgheţe consumul este nerealist să sperăm într-o relansare. Creditele raportate la BNR se află la un nivel minim pentru ultimii doi ani, iar cel al restanțelor la un nivel maxim, de peste 15%. Cel mai probabil, ne aflăm doar la mijlocul crizei”, a declarat Rudolf Vizental, asociat coordonator al Casei de Insolvență Transilvania.

Related

Economie 6778003314385098859

Trimiteți un comentariuDefault Comments

emo-but-icon

Follow Us

Romania Hp

Hot in week

Comments

Like Us


Stiri de ultima ora

Side Ads



Stiri Pentru Tine

Lista mea de bloguri

Contact Us

Nume

E-mail *

Mesaj *

item