Calatoria navei ruse blocate în Antarctica: pe urmele legendarului explorator si cu acelasi ghinion
https://romania-hp.blogspot.com/2014/01/calatoria-navei-ruse-blocate-in.html
Plecată
la 8 decembrie din Noua Zeelandă, nava MV Akademik Shokalsky
reconstituia expediţia legendară şi fără noroc a lui Douglas Mawson. La
fel ca în urmă cu un secol, după un start fără dificultăţi au apărut
marile probleme. Acum este foarte probabil că va fi necesar să fie
salvaţi salvatorii.
Expediţia Australasian Antarctic a plecat din portul Bluff, Noua Zeelandă, duminică opt decembrie, la bordul navei MV Akademik Shokalsky. În 28 de zile ar fi trebui să reconstituie traseul legendarei expediţii realizată de exploratorul Douglas Mawson, ajungând la Commonwealth Bay pe coasta Antarcticii şi, de asemenea, vizitând unele dintre insulele subantarctice. La fel ca în urmă cu un secol, primele zile au trecut fără nicio dificultate apoi s-au ivit probleme mari.
O expediţie mitică - Expediţia lui Douglas Mawson este una dintre cele mai faimoase din explorarea Antarcticii. Plecată la sfârşitul anului 1911 din oraşul australian Hobart, în trei luni, după ce a făcut o oprire în Macquarie Island, a atins coasta continentului de gheaţă. Tabăra de bază a fost instalată într-un loc numit Cape Denison, o alegere care s-a dovedit a fi nefericită: zona este una dintre cele mai vântoase din lume. În jurnalele sale, exploratorul raportează despre vânturile puternice capabile să sufle ore întregi la peste o sută de kilometri pe oră.
Tragedia de pe Platoul Antarctic - După ce a petrecut o iarnă la Cape Denison, Douglas Mawson s-a îndreptat spre Platoul Antarctic cu alţi doi exploratori, Belgrave Ninnis şi Xavier Mertz. La 300 de mile marine distanţă de tabăra de bază, Ninnis a murit căzând într-o crăpătură. Împreună cu el s-au pierdut mulţi câini de sanie şi cea mai mare parte a proviziilor. Cei doi supravieţuitori, care nu erau aşteptaţi la bază mai devreme de o lună, au hotărât se încerce să se întoarcă. Pentru a evita foametea au fost forţaţi să mănânce câinii rămaşi, dar Mertz nu s-a mai întors. În schimb Mawson a ajuns pe coastă, dar la scurt timp după plecarea însoţitorilor expediţiei: când a sosit a văzut nava cum se îndrepta spre orizont. La bază, cu toate acestea, au fost lăsate unele provizii, în speranţa că mai devreme sau mai târziu, cineva se va întoarce de pe Platoul Antarctic. Exploratorul a petrecut încă o iarnă în Cape Denison, complet singur. A fost salvat şi adus înapoi în Australia în anul următor.
Călătoria navei ruse - Chiar şi pentru MV Akademik Shokalsky prima parte a călătoriei a fost fără probleme. Nava a ajuns liniştită pe continentul de gheaţă şi membrii expediţiei au ajuns fără probleme până la Cape Denison. Contrar echipei lui Mawson, oamenii de la Australasian Antarctica Expedition au găsit condiţiile meteorologice ideale şi vânturi calme. Dar la poartă bătea o furtună capabilă să transforme o croazieră perfectă într-un accident adevărat. La 24 decembrie, un vânt din ce în ce mai mai intens, din sud-est, a împins spre navă bucăţi foarte groase de gheaţă. Atât de groase că au blocat-o complet şi au forţat-o să ceară ajutor.
Odiseea continuă. Acum este foarte probabil că va fi necesar să fie salvaţi salvatorii -
Conform celor relatate de BBC, spărgătorul de gheaţă chinezesc, Dragon,
care a intervenit pentru a ajuta nava rusă, ar fi rămas la rândul său
blocat în gheaţă. O navă franceză a păţit acelaşi lucru cu câteva zile
înainte. Spărgătorul de gheaţă australian Aurora Australis s-a apropiat
de nava rusă Akademik Shokalsky ajungând la mai puţin de 100 mile marine
în noua tentativă de salvare, cea de a treia, dar a eşuat.
Nava chineză se află de câteva zile în vecinătatea navei MV Akademik
Shokalsky şi ar fi trebui să joace un rol central în operaţiunile de
salvare a celor 74 de persoane de la bord. Conform planurilor,
elicopterul de care dispune ar fi trebuit să ajute la evacuarea
pasagerilor.
Pe nava rusă există încă
alimente, băuturi şi combustibil în cantitate suficientă. Deocamdată
nimeni nu îşi riscă viaţa, dar situaţia este din ce în ce mai complexă.
Trimiteți un comentariuDefault CommentsFacebook Comments