Fenomenul justitiarilor internauti din China ia amploare

Fenomenul justiţiarilor internauţi din China, care terorizează persoane despre care cred că au făcut ceva rău, a ajuns în atenţia autorităţilor. Luna trecută un oficial chinez însărcinat cu supravegherea activităţilor care au loc pe internet a avertizat că statul nu tolerează înfiinţarea de bande de justiţiari.

Potrivit presei internaţionale, China este ţara în care se formează cel mai adesea şi la o scară foarte mare astfel de bande ai căror membri, după ce au văzut o ştire sau au auzit o istorisire despre o anumită persoană care a încălcat voit o lege oficială sau neoficială, morală sau comunitară, fac rost de datele personale ale acesteia, o insultă şi o ameninţă în masă.

Un astfel de caz este cel al lui Yin Feng, un tânăr taximetrist din oraşul Urumqi, al cărui caz a fost prezentat recent de jurnaliştii BBC pe site-ul de ştiri al corporaţiei. Pe 21 martie anul trecut, în jurul orei 14:00, telefonul lui Yin a început să sune în continuu. Îl apelau tot soiul de persoane care îl asaltau cu obscenităţi şi ameninţări, acuzându-l că se poartă ca un animal. După mai multe astfel de apeluri, bărbatul a aflat uimit că persoanele respective îl considerau vinovat pentru un incident prezentat cu puţin timp în urmă de radioul local şi pe internet.

În dimineaţa acelei zile, un şofer din oraş îşi coborâse geamul maşinii pentru a scuipa un bătrân fără adăpost care stătea întins pe stradă. Martorii incidentului au notat primele cifre de pe plăcuţa de înmatriculare a maşinii. Informaţia a fost rapid difuzată prin radio şi mii de oameni s-au adunat pe internet cu scopul de a-l găsi şi pedepsi cumva pe şofer. Câteva ore mai târziu, au năvălit asupra lui Yin a cărui plăcuţă de înmatriculare conţinea primele cifre notate de martori. Bărbatul a încercat să se apere în faţa justiţiarilor, însă telefonul nu înceta să sune.

„Toate datele mele personale au fost făcute publice – numele meu, numărul cărţii de identitate, telefonul, adresa, chiar şi numărul de telefon al soacrei mele a fost găsit şi postat pe internet”, îşi aminteşte taximetristul. „Am primit chiar şi telefoane în care eram şantajat şi ameninţat că mi se va da foc la casă dacă nu plătesc 33.000 de dolari”, adaugă el.

Potrivit sursei citate, Yin este una dintre numeroasele ţinte ale hărțuirii cibernetice la scară foarte mare, care implică uneori sute sau chiar mii de internauţi chinezi ce acţionează sub protecţia anonimatului. Fenomenul, denumit „flesh search engine”, a fost declanşat în 2006 (de un videoclip în care o femeie strivea capul unui pui de pisică), iar de atunci a crescut simţitor. Cu 591 de milioane de utilizatori, China are cea mai mare populaţie de internauţi din lume şi, după spusele unora, cea mai atentă la detaliile postărilor pe internet.

Related

Stiri Internationale 7552669001592784341

Trimiteți un comentariuDefault Comments

emo-but-icon

Follow Us

Romania Hp

Hot in week

Comments

Like Us


Stiri de ultima ora

Side Ads



Stiri Pentru Tine

Lista mea de bloguri

Contact Us

Nume

E-mail *

Mesaj *

item