Peste 400 de modificari aduse Codului Penal. Principalele schimbari

Sistemul judiciar are de dat un nou examen în anul care tocmai a început, când intră în vigoare Noul Cod Penal. Au fost făcute peste 400 de modificări care schimbă faţa legii penale cunoscute până acum.

În esenţă, pedepsele scad, iar asta vine în avantajul unor inculpaţi celebri.
Scade şi termenul de prescripţie pentru anumite fapte dar şi limita de pedeapsă.
Apare judecătorul de cameră preliminară, cel care va decide dacă o persoană deja arestată preventiv va fi judecată tot în arest.

Noul Cod Penal va stabili ce fel de declaraţii publice pot fi considerate infracţiune. A fost introdus un nou articol care prevede că orice persoană care, pe parcursul unei proceduri judiciare, acuză pe nedrept un magistrat pentru a-l influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoarea de la trei luni la un an, sau amendă.

Ce înseamnă acest lucru? De exemplu, jurnaliştii sau politicienii care sunt dovediţi mincinoşi, după ce s-au exprimat public despre activitatea unui magistrat care are o cauză în curs de soluţionare, riscă închisoarea.
Tot închisoarea riscă şi persoanele care sunt găsite vinovate pentru fapte de corupţie, dar pedepsele sunt mult mai mici faţă de cele din vechiul cod.

Luarea de mită, de exemplu, nu mai este atât de aspru pedepsită. De la 1 februarie, funcţionarul public care este prins cu şpagă, va putea primi între 3 şi 10 ani de închisoare. Vechiul cod pedepsea luarea de mită cu până la 15 ani, în cazul funcţionarilor cu atribuţii de control.

În noul Cod penal noţiunea de funcţionar public este mult mai bine definită. Este funcţionar public, în sensul legii penale, persoana care exercită atribuţii şi responsabilităţi în scopul realizării prerogativelor puterii legislative, executive sau judecătoreşti.

Tot funcţionar public este şi persoana care exercită o funcţie de demnitate publică sau o funcţie publică de orice natură. Cu alte cuvinte, parlamentarii pot fi traşi la răspundere, în continuare, pentru infracţiunile ca luarea de mită sau abuz în serviciu.

În codul care intră în vigoare în februarie, pedeapsa pentru abuzul în serviciu, creşte de la 5 la 7 ani. Totuşi, e doar o creştere aparentă. De exemplu, în codul vechi, un funcţionar public acuzat de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave risca până la 15 ani de închisoare. În noul cod, riscă doar 10 ani şi 6 luni.

Una dintre infracţiunile cel mai aspru pedepsite acum, înşelăciunea, va avea, din februarie pedepse mult mai mici. Maximum 5 ani, în condiţiile în care vechiul cod avea o limită de 4 ori mai mare. Oamenii de fotbal din dosarul transferurilor, de exemplu, vor avea numai de câştigat de pe urma acestor schimbări, pentru că sunt judecaţi pentru înşelăciune. Şi nu vor fi singurii.
Nu mai puţin de 22 de dosare cu inculpaţi celebri se vor prescrie la anul, odată cu intrarea în vigoare a noului cod. Pentru că anumite infracţiuni vor avea pedepse mai mici, va scădea automat şi termenul de prescripţie. 

Deputatul PSD, Miron Mitrea, abia retrimis în judecată pentru luare de mită Va avea toate şansele să scape.
Un alt deputat, Marko Attila va putea şi el să beneficieze de intrarea în vigoare a noului Cod Penal. Şi "ţarul CFR", Mihai Necolaiciuc scapă de unul dintre cele patru dosare ale sale. Inculpaţii cu procese sau dosare în curs vor putea cere judecătorilor să aplice principiul legii mai favorabile, aflat la îndemâna oricărui acuzat.

Related

Stiri Locale 2739277757487227550

Trimiteți un comentariuDefault Comments

emo-but-icon

Follow Us

Romania Hp

Hot in week

Comments

Like Us


Stiri de ultima ora

Side Ads



Stiri Pentru Tine

Lista mea de bloguri

Contact Us

Nume

E-mail *

Mesaj *

item