Sterling îsi pregateste iesirea din Romania la 6 ani de la scandalul resurselor. Compania vrea sa vanda 50% din participatiile aflate în Marea Neagra

Compania Sterling Resources, înregistrată în Canada, vrea să vândă până la jumătate din participaţiile pe care le deţine la trei perimetre petroliere din Marea Neagră, la şase ani de la scandalul privind acordarea concesiunilor câştigate la Haga de România în faţa Ucrainei.

„Având în vedere mărimea, complexitatea, riscul şi capitalul necesar pentru a dezvolta aceste perimetre offshore, este prudent din partea Sterling să-şi reducă participaţiile la aceste perimetre până la, probabil, aproximativ jumătate din nivelurile actuale“, a declarat Mark Beacom, vicepreşedintele pentru România al Sterling Resources, citată de Mediafax.

Perimtrele la care Sterling intenţionează să vândă participaţii sunt Midia şi Pelican (la care deţine 65%), respectiv Luceafărul (unde are 50%).
„Cu toate acestea, Sterling îşi menţine angajamentul de a desfăşura activităţi de foraj şi de dezvoltare pe aceste perimetre la un nivel de participare mai redus“, a spus Beacom.
 
Exxon, Petrom, Romgaz – posibili clienţi

Compania canadiană a încheiat în 2012 un acord cu ExxonMobil Exploration and Production Romania şi OMV Petrom pentru vânzarea unei participaţii de 65% la un segment al perimetrului Midia din Marea Neagră.

De asemenea, Romgaz are o opţiune de a cumpăra 10% din perimetrul Midia. În momentul exercitării opţiunii, Romgaz va trebui să plătească iniţial 9 milioane de dolari şi, ulterior primei producţii comerciale, să efectueze o plată de 3 milioane de dolari, plus 10% din costurile de explorare, potrivit prospectului de listare a Romgaz. La acestea se vor adăuga alte 10 milioane de dolari începând cu 2016, drept costuri de dezvoltare a zăcământului.

Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, declara în luna noiembrie, la „Adevărul Live“, că Romgaz va exploata concesiuni în Marea Neagră, orice companie străină care exploatează resurse româneşti urmând a avea obligaţia de a avea ca partener o companie din ţara noastră. „Acolo unde există o exploatare a resurselor româneşti trebuie să fie şi o companie românească. De când am venit la minister am promovat această politică. Romgaz a intrat în câteva perimetre şi va intra şi în altele“, a spus ministrul.

„O companie ca Romgaz poate să acceadă la credite pe orice piaţă, nu întâmplător am dus această companie să o listăm la Londra, tocmai pentru a o internaţionaliza şi pentru a-i da posibilitatea să fie în jocul internaţional al producătorilor mari de gaze naturale“, a explica oficialul.

De asemenea, Romgaz mai deţine un drept de participare de 10% şi din alte două perimetre din zona Mării Negre, dezvoltate de către Lukoil (72%) şi Vanco (18%).
 
Scandal-monstru în 2008 cu perimetrele Sterling
Perimetrele respective deţinute de către Sterling au fost în centrul unui scandal-monstru în anul 2008, după ce Curtea de la Haga a dat dreptate României în privinţa diferendului privind platoul continental al Mării Negre. România a primit atunci circa 80% din teritoriul disputat. Numai că, în acel moment, s-a aflat că Guvernul Tăriceanu concesionase deja, în toamna anului 2008, o parte din aceste zone încă înainte ca statul să câştige procesul.
 
Gheorghe Buliga, fost director al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), declara că reprezentanţii Sterling i-au pus în faţă un contract prin care statul român îşi ceda drepturile, atunci când se afla într-o delegaţie la Aberdeen (Scoţia), însă nu l-a semnat. „Sterling îmi pusese în faţă mai multe documente prin care statul român renunţa la drepturile sale. Era în engleză. Eu n-aveam nici o împuternicire să semnez aşa ceva. Am refuzat categoric“, declara Buliga, citat de Jurnalul Naţional. Întors în ţară, Buliga a fost de îndată destituit de premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, şi înlocuit cu Bogdan Găbudeanu, cel care avea să fie demis, la rândul său, de Emil Boc. Contractul iniţial era unul de împărţire a producţiei.

În data de 9 februarie 2009, Emil Boc îl acuză pe Tăriceanu direct în plenul Parlamentului: „Am vazut că domnul Tariceanu şi PNL-ul se opun îngheţării salariilor demnitarilor, crezând probabil că astfel îi sprijină în continuare pe cei care au facilitat afacerea Sterling Resources, pe cei cu care a pus la cale acea măsura prin care un contract de explorare şi partajare a profitului a fost transformat în contract de acord petrolier şi concesiune. A fost o acţiune premeditată a guvernului Tariceanu din 2007 pentru a pregăti mişcarea din 2008, la final de mandat, pentru a acorda acel contract care prejudiciază financiar interesele României, iar noi avem datoria să curmăm acest abuz“.

Acuzaţiile aduse de către Boc l-au făcut pe Tăriceanu să-l dea în judecată pentru calomnie. Tăriceanu ceruse daune de 100.000 de lei pentru acuzaţii defăimătoare, dar a pierdut procesul în 2011.

Related

Stiri 3037557804108224794

Trimiteți un comentariuDefault Comments

emo-but-icon

Follow Us

Romania Hp

Hot in week

Comments

Like Us


Stiri de ultima ora

Side Ads



Stiri Pentru Tine

Lista mea de bloguri

Contact Us

Nume

E-mail *

Mesaj *

item