Ziua in care dopurile au fost aur curat. Zeci de credinciosi s-au luptat pentru a pune mana pe ele

La Constanta, una dintre dintre cele mai importante sarbatori din an, Botezul Domnului sau Boboteaza, a fost intampinata cu inghesuiala, tipete si imbranceli.


Credinciosii, majoritatea oameni in varsta, au dus o lupta apriga si s-au calcat in picioare pentru a pune mana mai intai pe sticlele pentru agheazma, apoi pe dopurile pregatite de Arhiepiscopie.

Desi erau niste dopuri absolut obisnuite, lumea si-a dat coate de parca ar fi fost de aur curat.
 


In invalmaseala s-au auzit si lozinci din vremurile comuniste, de la cozile crunte ale anilor '80.
"Dati cate unul la fiecare, sa ajunga!", au spus oamenii.
Daca dimineata, la slujba de sfintire, credinciosii erau patrunsi de evlavie, imediat dupa ce preotii au plecat oamenii au lasat deoparte smerenia si rabdarea si s-au inghesuit sa inhate un dop sau o sticla.

A fost nebunie chiar daca Arhiepiscopia a pregatit pentru acest an 120.000 de sticle, cu 20.000 mai multe decat anul trecut. Ba mai mult, oricine poate veni cu sticla proprie sa ia agheasma din cele 10 butoaie de lemn care sunt in fata Catedralei.


Manat de ambitie, un domn in varsta a impins-o pe o doamna care incerca sa-si croiasca drum prin multime catre dopurile mult ravnite.

Pe faza, o alta doamna a reusit sa puna mana pe un sac intreg de sticle. Asaltata apoi de ceilalti credinciosi, cedeaza totusi cateva ambalaje, insa la un moment se enerveaza, isi smulge sacul si isi vede de drum.
Un batran gaseste o metoda ingenioasa de a face rost de dopuri: isi intinde palaria, chiar daca o acopera astfel pe doamna care era in fata lui.

Alti credinciosi, fara nicio sansa de a ajunge in fata, prefera sa adune dopurile cazute in noroi.
Toti cei care nu au reusit sa obtina duminica agheasma pot veni luni pe faleza cazinoului din Constanta, unde zeci de recipiente gata umplute cu apa sfintita vor fi impartite dupa slujba de Boboteaza.

Peste tot in tara preotii au pregatit de duminica butoaiele pentru apa sfintita.
De secole, credinciosii au convingerea ca aghiasma pe care o vor primi luni dupa slujba de Boboteaza ii ajuta sa isi vindece trupul si sufletul.


Va fi de ajuns pentru toata lumea, ii avertizeaza preotii pe cei care vor sa se aseze la cozi cu noaptea in cap.
In fata catedralei din Constanta, Arhiepiscopul Tomisului s-a urcat de 57 de ori pe masinile de pompieri care au adus cei 60.000 de litri de apa.

Multi credinciosi au preferat sa ia apa sfintita inca de duminica. Butoaiele cu agheasma vor ramane insa in fata catedralei pana luni la pranz, cand vor pleca in procesiune pe strazile Constantei.
"Sa veniti si maine cu toti cei de acasa la malul marii unde sfintim apa, unde veti primi sticlele de agheasma care astazi se vor umple din apa sfintita acum", a spus IPS Teodosie.

Pentru suflet si mai ales pentru trup, si credinciosii din Bucuresti au luat inca de astazi apa sfanta. Este ceea ce preotii numesc aghiazma mica si pe care o sfintesc in fiecare duminica in biserici. Aghiazma mare este apa asupra careia slujitorii bisericii cheama puterea duhului sfant in slujbele pe care le vor tine abia maine.
"Iau de astazi ca maine e mai aglomerat. Am niste vecini batrani care nu se pot deplasa", a spus un constantean.

Dupa pranz, Patriarhia va imparti credinciosilor din Capitala 12.000 de litri de apa.
Pe dealul Mitropoliei, preotii au pregatit apa sfintita cat sa ajunga pentru toata lumea. Chiar si asa se tem ca incidentele petrecute in anii trecuti sa nu se repete.

Vor fi prezenti peste 1.200 de politisti si cateva sute de jandarmi care sa-i tempereze pe credinciosi.
"Sunt unii dintre noi care la astfel de evenimente religioase importante isi pierd rabdarea. Nu trebuie sa uitam ca participarea la aceasta slujba e si un exercitiu al rabdarii, asa cum ne invata biserica", a spus purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane.

Sursa: Pro TV

Related

Stiri Locale 1202470176141964979

Trimiteți un comentariuDefault Comments

emo-but-icon

Follow Us

Romania Hp

Hot in week

Comments

Like Us


Stiri de ultima ora

Side Ads



Stiri Pentru Tine

Lista mea de bloguri

Contact Us

Nume

E-mail *

Mesaj *

item