Eliminarea plafoanelor la CAS şi CASS a dus la creşterea costurilor cu forţa de muncă pe o piaţă unde recrutarea este deja dificilă
Eliminarea plafoanelor la CAS (contribuţia la pensie) şi CASS (contribuţia la sănătate) pentru angajaţii cu un salariu brut de peste 5 salarii medii pe economie a condus la creşterea costurilor cu forţa de muncă, în condiţiile în care România este deja a 3-a piaţă din lume ca dificultate în recrutare (după Japonia şi Taiwan), se arată într-un studiu EY.
În opinia analiştilor, mediul de business românesc este expus unei situaţii de costuri crescute, combinată cu o disponibilitate redusă a forţei de muncă pe piaţa autohtonă. Din păcate, legislaţia fiscală actuală nu oferă angajatorilor/ angajaţilor afectaţi soluţii care să compenseze această creştere de costuri.
”Din punctul meu de vedere, în acest context, angajatorii trebuie să se concentreze mai degrabă pe măsuri care cresc gradul de favorabilitate a locului de muncă pentru angajaţii lor, ca de exemplu flexibilitatea programului de lucru şi programele de dezvoltare a carierei”, spune Claudia Sofianu, partener, liderul Diviziei de impozit pe venit şi contribuţii sociale a EY România.
Pe de altă parte, există în momentul de faţă facilităţi fiscale care pot fi aplicate de contribuabili pentru o optimizare a calculului de impozit pe profit, printre care amortizarea accelerată şi facilităţile prin scutiri de impozit şi deduceri suplimentare de cheltuieli pentru sectorul de cercetare-dezvoltare. „Dar există – de asemenea – şi regimuri alternative de taxare ce merită avute în vedere (impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, impozitul HORECA)”, subliniază Andra Caşu, director, Divizia de impozite directe a EY România.
Trimiteți un comentariuDefault CommentsFacebook Comments