Anasonul stelat, medicament si aroma in orice bucatarie
DCondimentele pot avea tot felul de forme si dimensiuni, iar anasonul stelat este un exemplu clasic in acest sens. Desi anasonul stelat este cunoscut in special pentru culoarea sa inchisa si forma sa unica de stea, acest condiment are si multe beneficii pentru sanatate.
Ce este anasonul stelat?
Anasonul stelat creste sub forma unor pastai de culoare maroniu inchis, fiecare continand cate o samanta de dimensiunea unui bob de mazare. Acest condiment provine dintr-un arbore peren originar din sudul Chinei si nord-estul Vietnamului, fiind insa cultivat si in Laos, Coreea, Japonia, Taiwan si Filipine.
Anasonul stelat seamana la gust cu anasonul sub forma de seminte, insa este ceva mai amar, motiv pentru care unii specialisti bucatari il folosesc pentru a da aroma de lemn dulce unor feluri de mancare.
Sunt si persoane care cred ca anasonul stelat este identic cu cel sub forma de seminte. Desi ambele condimente contin un ulei esential numit anetol, este singurul lucru pe care il au in comun.
In primul rand, semintele de anason apartin familiei Apiaceae, in timp ce anasonul stelat provine din familia Schisandraceae. Apoi, semintele de anason se folosesc mai mult in bucatariile occidentale, in special in cea greceasca si franceza, in timp ce anasonul stelat se foloseste mai des in bucataria asiatica.
Beneficiile pentru sanatate ale anasonului stelat
Anasonul este un condiment cu efecte de stimulare si confera multe beneficii sanatatii, printre care:
Furnizeaza antioxidanti
Anasonul stelat este o sursa buna de doi antioxidanti: uleiul esential linalool si vitamina C, care protejeaza corpul contra deteriorarii celulare cauzate de radicalii liberi si toxinele din mediu. Un studiu publicat in revista "Interactiuni Chimico-biologice" arata ca dezvoltarea cancerului a fost prevenit la animalele hranite cu anason stelat. Sunt, insa, necesare studii mai aprofundate pentru a demonstra pe deplin capacitatea de vindecare a anasonului.
capacitati antifungice si antibacteriene
Cercetatorii sud-coreeni au demonstrat ca extractele din anason stelat si uleiurile esentiale ale acestuia au abilitati antifungice, in special contra candida albicans, o ciuperca ce cauzeaza frecvent infectii.
Anasonul stelat a dovedit si proprietati antibacteriene, cercetatorii taiwanezi descoperind ca patru compusi derivati din acest condiment au avut efect impotriva a peste 70 de tulpini de bacterii rezistente la medicamente.
Combate gripa si tusea
Anasonul stelat combate gripa datorita continutului sau de acid shikimic. Un studiu din 2011 a descoperit ca acidul shikimic, impreuna cu un antioxidant din plante numit quercetina, a intarit sistemul imunitar, protejand corpul contra infectiilor virale.
Consumul de ceai de anason stelat (de 3 ori pe zi) combate tusea si calmeaza durerile in gat.
Imbunatateste digestia si tulburarile digestive
Ceaiul din anason stelat ajuta in afectiuni digestive precum gaze, crampe abdominale, indigestie, balonare si constipatie.
Trateaza insomniile
Utilizarea traditionala si relatarile personale arata ca anasonul stelat ar putea avea proprietati sedative medii care pot calma nervii.
Este bun pentru femei
Pe langa faptul ca intareste sistemul imunitar, anasonul stelat poate combate bolile comune in sarcina, facandu-l util mai ales pentru femeile insarcinate. Mamele care alapteaza pot folosi anasonul stelat pentru ca stimuleaza lactatia.
Cum se foloseste anasonul stelat
Anasonul stelat este folosit in scopuri culinare in special in bucatariile chineza, indiana, malaeziana si indoneziana si se adauga in bauturile alcoolice si nealcoolice. Pudra din anason stelat este combinata cu cuisoarele, semintele de fenicul, scortisoara chinezeasca si piper Sichuan pentru pudra din amestecul chinezesc "cinci condimente".
Anasonul stelat se foloseste si in scop decorativ, mai ales in zonele cu clima tropicala, datorita florilor si frunzelor mici aromate.
De asemenea, anasonul stelat are si proprietati medicinale. In medicina chineza traditionala este un cunoscut stimulent si expectorant contribuind la ameliorarea flatulentei si la stimularea libidoului. Semintele de anason stelat se pot mesteca pentru imbunatatirea digestiei, iar utilizarea anasonului stelat in ceai poate ameliora anumite boli.
Cum se creste anasonul stelat acasa
Anasonul stelat poate fi cultivat prin taierea vlastarilor de la o planta adulta sau prin cultivarea de seminte. Planta trebuie crescuta in aer liber la o temperatura de 18 - 21 grade Celsius, pentru ca este un condiment care creste in clima calda, subtropicala si in zone unde temperatura nu scade sub -9 grade Celsius.
Daca intentionezi sa plantezi anasonul in aceste conditii, pune semintele in ghivece sau planteaza-le direct in aer liber.
Planta are nevoie de umbra partiala (tipul de umbra pe care l-ar primi printre copaci cu ramuri rare sau foarte inalte) si lumina partiala de la soare. Iar daca locuiesti intr-o zona cu clima mai rece, planta trebuie pusa intr-un spatiu calduros si luminos, in care sa nu fie expusa la frig si vant uscat.
Se foloseste compost sau balegar matur in pamantul din jurul copacului primavara, in strat de aproximativ 10 cm, care va servi si ca ingrasamant. Daca pamantul este foarte sarac in nutrienti, atunci se poate adauga ingrasamant cu eliberare lenta sau ingrasamant obisnuit primavara.
Solul trebuie sa fie de tip humus - bogat in compost, cu textura nisipoasa, prin care trece usor apa. Un sol usor acid sau neutru este ideal. Planta se uda frecvent (dar mai rar iarna), pentru a mentine solul usor umed si trebuie sa aiba o zona buna de drenaj, pentru a elimina apa in exces.
Un arbore de anason stelat ajunge la maturitate in aproximativ sase ani. Semintele se culeg de obicei cand sunt inca verzi, dar se usuca la soare ulterior pana cand ajung sa capete o culoare bruna-rosiatica. Semintele se scot cand pastaile sau fructele sunt gata de cules.
Sugestii de consum
Anasonul este bine sa fie cumparat in bucati intregi. Se macina cu ajutorul unei rasnite pentru condimente sau intr-o mojarnita, pentru ca isi pierde repede aroma. Bucatile de anason se pastreaza intr-un recipient etans, la loc racoros si intunecos, timp de un an sau chiar mai mult.
La gatit, anasonul merge bine cu oua, peste, praz, pere, dovleac, produse de patiserie, dar si in multe alte combinatii.
Ceai de anason stelat
Se fierbe apa si se pune intr-un ceainic.Se adauga doua stelute de anason la fiecare cana de apa, apoi se lasa la infuzat cam 15 minute.Se strecoara ceaiul in cana si se indulceste cu miere, stevia sau Luo Han, dupa gust.Se bea dupa fiecare masa in cazul problemelor digestive sau tuse.
Pentru a inlocui aroma de anason se pot folosi:
seminte de anason si un praf de ienibahar (o steluta de anason macinat = 1/2 lingurita seminte de anason macinate) ;pudra de cinci-condimente chinezesti, care contine anason stelat;cateva picaturi de extract de anason
Uleiul de anason stelat
Semintele de anason stelat pot fi distilate pentru a obtine un ulei esential de culoare galben deschis, cu o aroma similara cu cea a lemnului dulce negru. Uleiul de anason stelat are cativa compusi benefici: (E)-anetol, metil cavicol, linalool, cinamil acetat, feniculina, limonen si nerolidol.
Uleiul esential de anason stelat poate fi folosit intr-un difuzor de aromoterapie, adaugat in inhalator sau in diferite combinatii pentru aromoterapie, supe, pasta de dinti si parfum.
Este cunoscut pentru abilitatea sa de a ameliora bronsita, racelile, gripa si problemele digestive si este un tratament foarte bun pentru dureri, mai ales pentru cele reumatice si articulare.
Uleiul esential trebuie diluat intr-un ulei purtator, cum ar fi cel de cocos sau de masline, inainte de a fi folosit direct pe piele. Inainte de utilizare, e bine sa se consulte medicul si sa se faca un test alergenic.
Uleiul nu este recomandabil:
Copiilor sub 5 aniPersoanelor cu piele sensibilaFemeilor insarcinatePersoanelor cu endometrioza sau care sufera de un tip de cancer dependent de estrogen, cum sunt cel uterin, de ficat sau la san
A nu se utiliza uleiul daca a oxidat sau daca se conduce sau opereaza cu utilaje, pentru ca poate avea un efect usor narcotic.
Trimiteți un comentariuDefault CommentsFacebook Comments