Cele 6 etape ale schimbarii
In afara de cazul in care esti o persoana perfecta (caz in care nu are sens sa citesti ce e mai jos), in viata ai trecut de multe ori prin tot felul de schimbari.
Oricat am sustine altceva, nu ne plac schimbarile. Suntem atasati de starea de confort pe care ne-o cream si cand simtim ca trebuie sa schimbam ceva ne crispam si ne impotrivim.
Uneori ajungem sa facem lucruri care ne distrug viata incetul cu incetul si nu realizam asta decat atunci cand ne-a ajuns cutitul la os.
Sunt oameni care stau in relatii disfunctionale cu anii refuzand sa faca o schimbare. Sunt oameni care prefera sa fie umiliti si tratati ca niste carpe la serviciu in loc sa-si schimbe jobul, de teama ca n-ar putea gasi altceva. Sunt oameni care isi urasc meseria dar nu schimba nimic pentru ca schimbarea inseamna sacrificiu.
Sa faci o schimbare inseamna sa admiti ca ai facut o greseala pana atunci. Inseamna sa admiti ca ai luat decizii proaste.
Cu cat parerea celor din jur conteaza mai mult pentru tine cu atat vei face mai greu o schimbare.
De fapt…viteza cu care vei face o schimbare in viata ta depinde de respectul fata de propria persoana. Cu cat respectul e mai scazut cu atat vei suporta mai mult.
Cu toate acestea, sunt momente cand ajungi la fundul sacului si iti dai seama ca nu mai poti continua asa. Simti ca ajungi la o intersectie si TREBUIE sa faci o schimbare.
O schimbare profesionala
O schimbare in relatie
O schimbare in alimentatie
O schimbare in atitudine
O schimbare in administrarea banilor
O schimbare in anturaj.
De aici vei trece prin urmatoarele 6 etape:
1. Etapa in care stim ca vom pierde ceea ce avem.
In momentul in care vrei sa te schimbi esti perfect constient ca o parte din echilibrul tau va disparea. Va fi nevoie sa faci lucruri pe care acum nu le faci si asta iti va afecta poate programul si obiceiurile. CU toate astea vrei sa le faci pentru ca scopul final merita.
2. Indoiala.
Pe masura ce incepi sa te schimbi, incepi sa cauti cat mai multa informatie despre subiectul respectiv, apar indoieli, nu stii care sunt cele mai bune lucruri de facut, te temi ca poate ce faci e timp si efort irosit, cu toate astea speri in continuare si faci ceea ce trebuie facut.
3. Disconfort.
Recunosti etapa asta destul de repede. E etapa in care te simti frustrat ori ca nu vezi rezultate imediate, ori schimbarea e mai profunda decat credeai si iti afecteaza alte domenii ale vietii, te enerveaza ca nu progresezi destul de repede si totul pare robotic.
Aici apare o etapa intermediara pe care eu o numesc: Zona Pivot. Reprezinta momentul de cotitura. Reprezinta momentul in care fie mergi inainte strangand din dinti dorind cu tot dinadinsul sa nu te dai batut si sa vrei sa faci schimbarea pe care ti-o doreai, fie lasi temerile sa te cuprinda si renunti. Te intorci la etapa 1. In schimb, daca vei continua, ajungi la etapa 4.
4. Lumina de la capatul tunelului
Este etapa cand in sfarsit vezi potentialul tau. Vezi lumina de la capatul tunelului, descoperi cate avantaje si posibilitati iti aduce schimbarea pe care ai facut-o. Lucrurile inca par robotice si fortate dar acum le faci mai usor stiind ca sunt parte din proces.
5. Intelegerea.
Sau etapa : Stiu ca stiu. Acum iti dai seama cum functioneaza totul, intelegi lucrurile de nuanta, esti foarte stapan pe tine si progresezi constant. Ceilalti din jurul tau vad si ei ca te-ai schimabt.
6. Naturalizarea.
Este etapa cand iti permiti sa fii flexibil. Iti permiti sa faci greseli pentru ca te-ai schimbat si ai integrat toate lucururile pe care le-ai repetat atata timp.
Tu ce vrei sa schimbi si in ce etapa esti acum?
Trimiteți un comentariuDefault CommentsFacebook Comments