Cum a reușit o țară care se zbate să țină luminile aprinse să vaccineze 90% din populație

 

 Programului de vaccinare din Cuba a dus la redeschiderea școlilor și relaxarea restricțiilor anti-COVID. Foto: Profimedia Images


Cuba se confruntă frecvent cu pene generale de curent și probleme economice grave, dar a reușit să vaccineze 90% din populație cu vaccinuri anti-COVID produse local, scrie The Guardian. Dintre țările cu mai mult de 1 milion de cetățeni, doar Emiratele Arabe Unite au vaccinat un procent mai mare al populației.


Mai mult de 10 milioane de cubanezi au primit vaccinul împotriva coronavirusului, iar 83% din întreaga populație a Cubei a fost vaccinată cu schemă completă.

„Cuba este o victimă a realismului magic”, a spus John Kirk, profesor universitar specializat pe regiunea latino-americană. Kirk a explicat că, în ciuda faptului că pentru cei de la Pfizer pare de neînțeles cum Cuba, o țară de 11 milioane de oameni, ar putea deveni o putere majoră în domeniul biotehnologiei, pentru cubanezi acesta este un obiectiv realizabil.

Ca multe alte țării din America Latină, Cuba știa că va fi o mare provocare să cumpere vaccinuri de pe piața internațională. În consecință, în luna martie a anului 2020, în timp ce se înfruntau cu rezerve foarte scăzute ale valutei și cu noi sancțiuni americane, oamenii de știință de pe insulă s-au pus pe treabă.


Cuba: cea mai mică țară din lume care are propriul vaccin anti-COVID


Pariul cubanez a fost un succes răsunător: în primăvara trecută, Cuba a devenit cea mai mică țară din lume care a reușit să dezvolte și să producă propriul ei vaccin anti-COVID.

De atunci, serviciul de sănătate – cu personal de calitate, dar dotări învechite – a început să ofere vaccinuri într-un ritm alert, imunizând chiar și copii foarte tineri. Vaccinarea rămâne complet voluntară în Cuba.

Ambele vaccinuri dezvoltate local au o eficiență de peste 90%, potrivit testelor clinice realizate de Cuba. Vaccinarea intensă a redus ceea ce era cândva una dintre cele mai ridicate rate ale infectării cu COVID-19 din emisfera vestică până la un nivel foarte scăzut în prezent.

În august, Cuba raporta sute de decese în rândul pacienților cu COVID-19; săptămâna trecută, au fost doar trei decese.


Cuba oferă vaccinul anti-COVID pentru copii, începând de la vârsta de doi ani. Foto: Profimedia Images

La 25 de ani după ce au început investițiile în domeniul biotehnologiei Visul nebunesc al lui Fidel Castro a dat roade

„Încă de la revoluția din 1959, cubanezii s-au înhămat la aceste cruciade grandioase care sunt de multe ori de succes”, a explicat Gregory Biniowsky, un avocat din Havana. Exemplul cel mai bun este demersul măreț al lui Fidel Castro de a investi 1 miliard de dolari în industria biotehnologiei după ce Uniunea Sovietică s-a dezintegrat.

„Orice consilier rațional ar fi spus, la acea vreme, că nu este cazul să se investească atâtea resurse în ceva ce poate că va da rezultate peste 25 de ani”, a spus Biniowsky. „Iată, însă, că acel moment a venit. Investițiile din biotehnologie salvează acum vieți.”

Nu toate planurile ambițioase ale Cubei au dat roade: planul din anii 70 de a produce și recolta 10 milioane de tone de zahăr pentru a stimula economia a eșuat în mod dramatic. Muncitorii care au fost repartizați pentru tăierea trestiei de zahăr au lăsat goluri ireparabile în domeniile în care lucrau până atunci, ceea ce a dus la paralizarea industriei și distrugerea economiei.

„La nivel național, există tendința de a face lucruri mărețe foarte bine și lucruri de zi cu zi foarte prost”, a explicat și Hal Klepak, profesor de istorie și strategie la Colegiul Militar Regal al Canadei. „Proiectele de electrificare a întregii țări în mai puțin de 10 ani, abolirea analfabetismului în doi ani și jumătate și internaționalismul medical păreau niște planuri nebunești.” Cu toate astea, au reușit să le ducă la capăt.



Related

Stiri Internationale 3254782874664126220

Trimiteți un comentariuDefault Comments

emo-but-icon

Follow Us

Romania Hp

Hot in week

Comments

Like Us


Stiri de ultima ora

Side Ads



Stiri Pentru Tine

Lista mea de bloguri

Contact Us

Nume

E-mail *

Mesaj *

item