Ce întrebari sa pui înainte de a solicita un CREDIT


 Inainte de a solicita un credit, clientul trebuie sa aiba clare anumite informatii. In primul rand, trebuie sa decida ce tip de credit doreste sa contracteze: de consum, imobiliar sau ipotecar, scrie AvocatNet.ro.

  Apoi trebuie sa se gandeasca la suma reala de care are nevoie si mai ales ce rata isi permite sa plateasca lunar pentru suma solicitata. Astfel, ar trebui sa aiba in vedere nu doar cheltuielile curente, ci si cheltuielile neprevazute, pentru a avea o imaginea cat mai reala asupra ratei bancare pe care si-o poate permite.

   Pe langa rata, este foarte importanta si dobanda calculata de banca, care poate fi fixa, variabila si mixta.
Daca dobanda fixa nu se modifica pe toata perioada contractului, dobanda variabila poate sa scada sau sa creasca. Aceasta este alcatuita din indicele Robor – pentru credite in lei sau indicele Euribor – pentru creditele in euro (cu o maturitate de o luna, trei luni, sase luni sau 12 luni), la care banca adauga o marja fixa care nu poate fi modificata pe toata perioada contractului. In functie de evolutiile de pe pietele financiare, indicii Robor sau Euribor pot sa creasca sau sa scada, ceea ce se va resimiti si in dobanda.
In ceea ce priveste dobanda mixta, aceasta este fixa pe o perioada initiala de un an, trei ani sau cinci ani, dupa care devine variabila.

  De asemenea, atunci cand solicita un imprumut, clientul trebuie sa tina cont si de perioada maxima in care vrea sa returneze creditul.
Inainte de semnarea contractului de credit, clientul poate solicita bancii informatii privind ofertele existente, se arata in OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

  Ofiterul bancar trebuie sa ii ofere clientului informatiile necesare care sa ii permita acestuia sa compare mai multe oferte pentru a putea lua o decizie informata privind o eventuala incheiere a unui contract de credit.
In acest sens, ofiterul ii va oferi clientului un formular numit "Informatii standard la nivel european privind creditul pentru consumatori" cu cel putin 15 zile inainte de incheierea unui contract sau de acceptarea unei oferte, se precizeaza in actul normativ. Termenul poate fi redus cu acordul scris al clientului.

Mai multe pe AvocatNet.ro.

Related

Economie 6533241421751892842

Trimiteți un comentariuDefault Comments

emo-but-icon

Follow Us

Romania Hp

Hot in week

Comments

Like Us


Stiri de ultima ora

Side Ads



Stiri Pentru Tine

Lista mea de bloguri

Contact Us

Nume

E-mail *

Mesaj *

item