Listarea Romgaz a urcat BVB din piata frontaliera în piata emergenta
https://romania-hp.blogspot.com/2013/11/listarea-romgaz-urcat-bvb-din-piata.html
Listarea cu succes a Romgaz Mediaş, după o ofertă suprasubscrisă semnificativ, a urcat Bursa de Valori Bucureşti în categoria pieţelor emergente, unde ai nevoie de un anumit nivel de capitalizare.
Acesta este cel mai important lucru care derivă din ofertă publică iniţială a Romgaz, în ciuda laudelor pe care el cer şi le obţin cei care au participat la întocmirea şi vânzarea ofertei.
Oferta Romgaz, care a scos la vânzare 15% din
capitalul social al companiei, pachet deţinut de Ministerul Economiei,
s-a desfăşurat în paralel la Bucureşti şi la Londra, iar preţul final de
vânzare a fost de 30 de lei, aproape de maximul stabilit în ofertă (de
32 lei). Oferta a fost suprasubscrisă de 17 ori pe tranşa investitorilor
mici (care aveau rezervat un procent de 15% din ofertă) şi de vreo şase
ori în total. Investitorii de retail au primit cinci procente în plus
pentru că au subscris mai mult de dublu faţă de investitorii mari şi
instituţionali, iar acţiunile au ajuns în majoritate la Bucureşti.
Chiar şi aşa, două treimi dintre cumpărători sunt străini, rezidenţi fiind doar restul, dar vestea bună este că o parte dintre străini au venit la BVB să cumpere, nu s-au limitat la Londra. Statul a încasat aproape 390 milioane euro, bani care merg direct în bugetul de stat (le găseşte acolo guvernul o destinaţie „bună” pentru economie).
Listarea efectivă la bursă a avut loc ieri, ocazie de sărbătoare, fotografii etc., în care premierul Ponta a preferat să meargă la Londra, pentru a arăta cât de mult îi pasă de piaţa de capital autohtonă (dacă nu insista FMI cu privatizarea, chiar şi parţială, a companiilor de stat, nu aveam nici acum Romgaz la bursă).
Cotaţia acţiunilor la BVB şi la Londra a adus investitorilor care au prins acţiuni în ofertă şi au vândut deja titlurile un câştig de 15-20% (din titlurile deţinute, nu luăm în calcul subscrierea care a fost mult mai mare decât ce s-a primit la final). Mai exact, cotaţia a închis la 34,5 lei, nivel care se păstrează şi acum, şi care înseamnă o capitalizare de aproape 13,3 miliarde lei (circa 3 miliarde euro, ceea ce mă face să mă întreb de unde naiba a scos premierul Ponta capitalizarea de 4 miliarde euro pe care o clama aseară la Antena 3).
Valoarea transferurilor de la BVB a fost de 92,5 milioane lei, iar la Londra chiar ceva de mare cu câteva milioane de euro. Într-un fel, tocmai aceasta este problema şi dezavantajul unei listări duble, ca lichiditatea acţiunilor să fie mai mare pe bursa străină în dauna celei locale. Poate că ar fi bine ca pe viitor listările (Hidroelectrica, spre exemplu) să limiteze mai mult numărul titlurilor ce pot fi listate în afară. În cazul Romgaz, limita pentru Londra era de două treimi din totalul ofertei.
În orice caz, un succes pentru BVB, care acum poate atrage şi investitorii instituţionali (fonduri mari de investiţii) care erau blocate de regulile interne ce nu le permiteau intrarea în pieţe de frontieră. Lucian Anghel, preşedintele BVB, a tot vorbit de necesitatea listării Romgaz pentru această transformare, şi care până la urmă a reuşit.
Atât guvernul, cât şi reprezentanţii bursei ar trebui să bată fierul cât e cald şi să listeze rapid încă o companie, banii care au rămas în urma Romgaz fiind încă disponibili pentru noi acţiuni. Din păcate, probabil că nu vom vedea nimic de la stat până anul viitor, ceea ce înseamnă încă o ocazie pierdută.
Trimiteți un comentariuDefault CommentsFacebook Comments