Republica Centrafricana, amenintata de una dintre cele mai grave crize umanitare din lume


Inocenţii sunt masacraţi fără discernământ chiar în centrul continentului african, iar ţările străine ignoră situaţia în ciuda rapoartelor cutremurătoare. Mii de oameni mor în urma atacurilor miliţiei, ori din cauza bolilor netratate, cum ar fi malaria. Iar atrocităţile nu se încheie aici: locuitorii ţării au raportat şi cazuri de decapitare în public, iar sate întregi dispar fără nicio urmă de om, notează ziarul britanic „The Guardian”.

Republica Centrafricană (CAR) nu a fost altceva mai mult decât o ţară mai degrabă invizibilă pentru lumea exterioară, iar violenţa care o frământă a atras un val de mercenari venind dinspre statele vecine. Deşi este o fostă colonie britanică, Franţa a avertizat joi că republica se află pe marginea unei prăpastii extrem de periculoasă.

Ajutorul umanitar către CAR, ţară care depăşeşte Franţa ca suprafaţă şi un speranţa de viaţă nu depăşeşte 48 de ani, rămâne totuşi o problemă greu de luat în seamă de comunitatea internaţională. Samantha Powers, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în cadrul ONU, a caracterizat CAR drept „cea mai gravă criză despre care oamenii nici măcar nu au auzit”.

Însă nu este nimic nou pentru republica din centrul Africii, una dintre coloniile cele mai puternic exploatate de puterile străine, care a trecut prin cinci lovituri de stat  de la obţinerea independenţei în 1960 şi a cărui împărat autodeclarat îşi permite să organizeze evenimente demne de talia lui Napoleon. Bogată în aur, diamante, cherestea şi uraniu, CAR a devenit o ţintă irezistibilă pentru grupurile de militanţi cum ar fi Seleka.
 
Legat de mâini, aruncat la crocodili

Această coaliţie de rebeli îndeplineşte rolul de judecător, jurat şi executor fără să arate nici cea mai mică urmă de îngăduinţă. Grăitoare este o întâmplare de săptămână trecută, când un judecător a fost ucis de un grup de motociclişti. Seleka a adus trei suspecţi şi a dat şansa rudelor victimei să se răzbune omorându-i pe fiecare prizonier în parte. Deşi au refuzat, rebelii i-au ucis oricum, pe cei trei bărbaţi, fără să se ştie dacă erau într-adevăr vinovaţi.

Două zile mai târziu, tânărul Jislain Ngangaguende se afla printre alţi patru bărbaţi acuzaţi că au complotat împotriva Seleka. Cei cinci au fost legaţi cu mâinile la spate şi aruncaţi într-un râu populat de crocodili şi hipopotami. Ngangaguende a rămas scufundat câteva minute, până au plecat rebelii, iar mai apoi s-a agăţat de o ramură şi a ajuns la suprafaţă, de unde a înotat şi a revenit la ţărm. „Am crezut că eram mort, dar Dumnezeu m-a ajutat să scap”, a povestit tânărul de 24 de ani.
 
Copii fără apărare, decapitaţi şi ucişi de animalele sălbatice

Un alt locuitor din CAR  a povestit experienţele lui traumatizante, mai ales despre moartea fiului său. Soţia şi copilul lui au fost abordaţi de mai mulţi miliţieni Seleka, ce au jefuit-o pe femeie şi i-au ucis băiatul de doar patru ani. Iniţial, un atacator a îndreptat pistolul către copil, însă nu a funcţionat aşa, că şi-a scot pumnalul şi l-a decapitat. „Ce fel de ameninţare era băiatul meu pentru Seleka? Era doar un copil. Inima mea este chiar aici: dacă ucigaşul lui ar fi aici, inima mea l-ar fi distrus”, a spus bărbatul jurnaliştilor „The Guardian”.

Acelaşi african povesteşte despre o altă întâmplare tulburătoare, surprinsă atunci când îşi căuta soţia. „Am mers pe câmpul unde fusese soţia mea şi am găsit un şarpe boa mâncând un copil, a cărui mamă tocmai ce fusese ucisă, iar el rămăsese fără nicio protecţie. „Am mai văzut o femeie împuşcată în picior şi un copil ale cărui intestine i se revărsau”, atrocităţi care indicau prezenţa recentă a ucigaşilor Seleka.
 
Măcelul „sfânt”

Ceea ce a început ca o mişcare politică împotriva guvernului corupt şi autocrat al fostului conducător al ţării, capătă aproape de netăgăduit un caracter exclusiv religios. Aproape toţi membrii Seleka sunt musulmani, inclusiv valul uriaş de mercenari ce vine dinspre ţările vecine, într-o ţară a cărei populaţii este peste 50% creştină. Ca răspuns la masacrele rebelilor, creştinii au început să se înarmeze şi să creeze propriile patrule „anti-balaka”, termen tradus „anti-sabie”.

Astfel, creştinii săvârşesc propriile atrocităţi, ceea ce este o scuză perfectă pentru musulmani să se dezlănţuie cu o furie şi mai puternică. Acest cerc vicios include cu forţa şi copii, uneori de până în zece ani, care sunt antrenaţi în cadrul armatei să mânuiască armele şi să ucidă.

Conducătorul misiunii Bisericii Catolice din CAR, preotul Frédéric Tonfio, cere puterilor străine să intervină „până când nu este prea târziu”. „Tăcerea comunităţii internaţionale sugerează că este complice la toate evenimentele petrecute. De parcă Seleka ar fi mai puternică decât comunitatea internaţională. Cu toţii ştiu ce se întâmplă aici. Fiecare zi amânată înseamnă şi mai multe pierderi de vieţi omeneşti”, a avertizat preotul.

Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte luni  şi urmează să abordeze şi problema Republicii Centrafricane. Una dintre soluţiile luate în considerare de statele membre ONU este lansarea unei misiuni de păstrare a păcii.

Related

Stiri Internationale 3295736279834098895

Trimiteți un comentariuDefault Comments

emo-but-icon

Follow Us

Romania Hp

Hot in week

Comments

Like Us


Stiri de ultima ora

Side Ads



Stiri Pentru Tine

Lista mea de bloguri

Contact Us

Nume

E-mail *

Mesaj *

item