Romania ar putea adopta moneda euro in anul 2021 (sondaj AAFBR)

Romania ar putea adopta moneda euro in anul 2021, conform opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR), a declarat, miercuri, vicepresedintele AAFBR, Eugen Sinca, citat de Agerpres. "Romania ar putea adopta moneda euro cel mai devreme in anul 2018. Cei mai multi participanti la sondaj considera ca anul intrarii Romaniei in zona euro va fi 2021", a spus Sinca.

Potrivit acestuia, diminuarea decalajelor de dezvoltare dintre Romania si tarile zonei euro reprezinta o provocare majora in anii urmatori, in opinia multor analisti participanti la sondaj.

De asemenea, analistii considera ca cresterea economica ar putea incetini la 2% in anul 2014, de la o valoare estimata de 2,4% in acest an. Previziunile pentru cresterea economica din anul 2014 variaza intre un minim de 1,5% si un maxim de 3%. Rata inflatiei ar putea urca la 3,1% in luna decembrie 2014, de la un nivel prognozat de 2% in luna decembrie 2013.

Estimarea privind cursul de schimb al leului fata de euro este de 4,45 in luna decembrie 2013 si 4,50 in luna decembrie 2014. Prognozele analistilor pentru luna decembrie 2014 variaza intre 4,10 si 4,70.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008, care reuneste in randurile sale aproximativ 60 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.

Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) a organizat, miercuri, Conferinta Anuala 2013 a AAFBR, care are ca tema "Romania si zona Euro: Convergenta reala versus convergenta nominala".

Evenimentul a reunit profesionisti din domeniul economico-financiar, care au analizat problematica pregatirii Romaniei pentru aderarea la zona euro, actiunile ce trebuie intreprinse, atat in plan guvernamental, cat si din perspectiva economiei reale, pentru ca adoptarea monedei unice europene sa fie posibila, iar efectele asupra economiei sa se situeze in teritoriul pozitiv.

Related

Finante 8968460200999458475

Trimiteți un comentariuDefault Comments

emo-but-icon

Follow Us

Romania Hp

Hot in week

Comments

Like Us


Stiri de ultima ora

Side Ads



Stiri Pentru Tine

Lista mea de bloguri

Contact Us

Nume

E-mail *

Mesaj *

item