Venitul disponibil, injumatatit de politicile economice in perioada 2008-2013

Atunci cand masoara puterea de consum interna, BNR se uita la venitul disponibil = venit -toate taxele curente. Astfel, venitul disponibil scade sau creste atunci cand scade/creste venitul sau cand scad/cresc taxele. Cum au influentat politicile economice acest indicator dupa 2008? Primul grafic arata dinamica anuala in procente. Dupa 2008 venitul disponbil a inceput sa scada influentat atat de taxe mai mari cat si de scaderea salariilor in sectorul privat (pierderea locului de munca este echivalent cu scaderea venitului disponibil cu 100%) si temporar in sectorul public, scrie Florin Citu pe blogul lui.


Al doilea grafic arata cat de grava este situatia. Daca luam ca baza trimestrul trei 2008 vedem ca in August 2013 venitul disponibil in economie este la 55%. Altfel spus, 5 ani de reforme cu ajutorul FMI/CE au injumatatit venitul dispobil. Desi nu este o scuza (pt ca puteau sa taie taxele) evolutia venitului disponibil pana in 2012 este explicata in mare parte de recesiune. Totusi, pentru tehnocratii guvernului, deciziile pe care le-au luat incepand cu 2013 au influentat negativ venitul disponbibil al populatie - adica cetatenii sunt mai saraci.



In continuare consumul reprezinta 75% din PIB. Evolutia venitului disponibil arata clar de ce nu ar trebui sa ne asteptam la un ritm de crestere mediu anual mai mare de 0.5%-1% in urmatorii 5 ani.



Related

Finante 7028595393084500940

Trimiteți un comentariuDefault Comments

emo-but-icon

Follow Us

Romania Hp

Hot in week

Comments

Like Us


Stiri de ultima ora

Side Ads



Stiri Pentru Tine

Lista mea de bloguri

Contact Us

Nume

E-mail *

Mesaj *

item