De ce este sanatos sa mancam iaurt
https://romania-hp.blogspot.com/2013/12/de-ce-este-sanatos-sa-mancam-iaurt.html
Un aliment care, conform specialiştilor, contribuie la buna funcţionare
a organismului este iaurtul. Beneficiile iaurtului se datorează
conţinutului de substanţe pentru sănătate, precum proteinele complete,
calciul, potasiul, fosforul, zincul, bacteriile lactice vii şi
vitaminele.
Iaurtul este considerat un aliment esenţial pentru o viaţă sănătoasă. „Laptele şi iaurtul se plasează pe locul doi în ierarhia alimentelor dense în nutrienţi benefici pentru sănătate, după fructe şi legume. Consumul de iaurt îmbunătăţeşte aspecte importante de sănătate şi contribuie la asigurarea unei alimentaţii echilibrate, în toate etapele vieţii. Pentru toate acestea, iaurtul este un aliment esenţial, ce trebuie consumat în fiecare zi şi la orice vârstă”, a declarat , şef lucr.dr. Cornelia Bala de la UMF Cluj.
În primul rând, iaurtul reprezintă un aliat important în menţinerea densităţii osoase. Conform unor studii, în România se înregistrează un aport insuficient de calciu, faţă de doza zilnică recomandată de 800mg/zi, fapt ce determină prevalenţa crescută a osteoporozei şi fracturilor osteoporotice. Astfel, pentru a compensa deficitul de calciu, specialiştii nutriţionişti recomandă un pahar de iaurt zilnic. Mai mult, consumul zilnic de iaurt, combinat cu exerciţiul fizic zilnic şi o alimentaţie echilibrată ajută la menţinerea unei bune densităţi osoase de-a lungul vieţii.
Ajută în lupta cu kilogramele
Una dintre marile probleme de sănătate ale lumii contemporane este obezitatea. Iaurtul poate fi asociat şi cu pierderea în greutate, mai ales în zona abdomenului, locul unde se acumulează cea mai mare parte din ţesutul adipos. De aceea, specialiştii recomandă consumul de lactate degresate sau cu puţină grăsime, ca parte a unei diete controlate din punct de vedere caloric. Iaurturile cu un conţinut redus de grăsimi sau fără grăsimi permit integrarea acestora în dieta adaptată nevoilor nutriţionale la orice vârstă şi în orice patologie, cu excepţia alergiilor la proteinele din lapte.
Consumul zilnic de lactate este benefic şi pentru echilibrul florei intestinale, care, la rândul ei, asigură buna funcţionare a sistemului digestiv.
Îmbunătăţeşte digestia
De asemenea, consumul zilnic de iaurt înseamnă îmbunătăţirea digestiei lactozei, în cazul persoanelor cu toleranţă redusă la lactoză, reducerea generării de substanţe cu potenţial toxic în procesul de digestie, îmbunătăţirea tranzitului intestinal, reducerea incidenţei, duratei şi severităţii episoadelor de diaree, inclusiv după tratamente cu antiobiotice. Nu în ultimul rând, iaurtul este un adjuvant în tratarea unor afecţiuni precum bolile inflamatorii intestinale sau sindromul de colon iritabil.
Trimiteți un comentariuDefault CommentsFacebook Comments