Bolile copilariei: scarlatina!

Scarlatina este una dintre bolile contagioase ale copilariei, si apare de cele mai multe ori pana in varsta de 10 ani. Infectia este cauzata de actiunea unei toxine eliberata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie. Vom afla in continuare care sunt simptomele, cum se trateaza si cum ne putem feri copii de aceasta boala.
Scarlatina este o boala infectioasa, care afecteaza in principal baietii si care apare cu o frecventa de 4-5 ori mai mare in zonele urbane decat in cele rurale. Scarlatina s-a constatat a fi o boala sezoniera, de toamna-iarna, cu focare epidemice la 4-5 ani.

Simptome. Boala debuteaza brusc cu febra, varsaturi si durere in gat la 2-6 zile de la infectare (perioada de incubatie). Copii pot suferi de frisoane sau tahicardie, iar bebelusii pot prezenta convulsii. Tot in aceasta faza pacientul va prezenta rosu in gat, limba acoperita de un depozit albicios si fata palida cu obrajii  si gura de culoare rosiatica.

La 24-48 de ore de la debutul bolii apar pe tot corpul (cu precadere pe membre) mici papule rosii, aspre la pipait. La palpare ganglionii vor fi mariti, iar limba isi va schimba aspectul in fiecare zi: in prima zi se va orbserva un depozit albicios, a doua zi limba incepe sa se descuameze, in a treia zi varful limbii va fi descuamat, iar baza va prezenta acelasi depozit albicios, in a patra zi limba va fi descuamata total (vor fi vizibile papilele), iar in perioada urmatoare limba se reepitelizeaza.

La 7-14 zile de la debut, apare descuamarea la nivelul fetei si la nivelul extremitatilor. Cu cat scarlatina este depistata mai devreme si tratata, cu atat descuamarea va fi mai putin vizibila.

Complicatii. Lasata netratata, scarlatina poate duce la:
-          Artrita toxica;
-          Nefrita;
-          Cardita;
-          Encefalita;
-          Sinuzite;
-          Otite;
-          Mastoidite;
-          Reumatism articular acut.

Diagnostic. Pentru diagnosticarea scarlatinei se pot folosi mai multe teste, printre care testele de laborator pentru evidentierea sindromului biologic inflamator, teste bacteriologice si teste serologice.

Tratament. Bolnavii de scarlatina vor fi internati in spital pentru 7-10 zile, pentru izolare si tratament. Dupa aceasta perioada, pacientul va ramane izolat in casa, timp de pana la 21 de zile de la debutul bolii, pentru a minimiza transmiterea infectiei.
Regimul alimentar din primele zile este hidro-lacto-zaharat, pana cand febra incepe sa scada si se reinstaleaza toleranta digestiva. Tratamentul consta in administrarea de penicilina (sau eritromicina la persoanele alergice la penicilina).

Cum ne ferim copii? Cum epidemia debuteaza brusc si poate infecta multe persoane, este greu de prevenit. Insa in cazul in care copilul tau a luat contact cu o persoana bolnava de scarlatina, vizita la medic si izolarea sunt obligatorii, macar pana la confirmarea ca cel mic nu a fost infectat. In cazul in care totusi a fost infectat, cu cat descoperi si tratezi mai repede scarlatina, cu atat sansele de complicatii scad, iar recuperarea va fi mai usoara.

Related

Sanatate 1280399392566992366

Trimiteți un comentariuDefault Comments

emo-but-icon

Follow Us

Romania Hp

Hot in week

Comments

Like Us


Stiri de ultima ora

Side Ads



Stiri Pentru Tine

Lista mea de bloguri

Contact Us

Nume

E-mail *

Mesaj *

item