Totul despre cancerul oral!

Cancerul oral se poate dezvolta in orice parte a cavitatii orale sau orofaringiene. De cele mai multe ori, cancerul oral debuteaza la nivelul limbii, insa celulele canceroase se pot raspandi in tot organismul prin sistemul limfatic. Sa aflam mai multe despre cum putem depista cancerul oral, care sunt simptomele, tratamentul si cum il putem preveni.

Cancerul oral nu este o boala contagioasa, iar medicii nu stiu exact motivul pentru care anumiti oameni sunt afectati de acest cancer. Insa exista cativa factori de risc, precum:

-          Consumul de tutun;
-          Consumul de alcool;
-          Combinarea tutunului cu alcoolul. Se pare ca persoanele care fumeaza si beau alcool in acelasi timp si pentru o perioada mai indelungata sunt cei mai expusi riscului de a suferi de cancer oral mai tarziu;
-          Istoric de cancer de gat sau de cap in trecut;
-          Soarele poate duce la aparitia cancerului de buze.

Simptomele cele mai comune ale cancerului oral:

-          Leziuni sau pete albicioase sau rosii in interiorul gurii sau la nivelul buzelor;
-          Pete netede de culoare rosu intens, care devin maligne;
-          Sangerari la nivelul cavitatii bucale fara motiv;
-          Dificultati la inghitire;
-          Prezenta unui nod in zona gatului;
-          Durere de ureche;
-          Leziuni sau inflamatii aflate in cavitatea bucala care nu se vindeca;
-          Caderea dintilor;
-          Disconfort in purtarea protezelor dentare.

Diagnosticarea se se poate face de catre medicul dentist sau cel de familie, in cazul unui simplu control de rutina. Consultul va consta in examinarea planseului bucal, al palatului, gingiilor, limbii, interiorul gatului si obrajilor. Biopsia, care presupune prelevarea unui mic esantion de tesut pentru analiza, se face sub anestezie si este cea mai sigura cale de depistare a cancerului.

Tratament. Tratamentul cancerului oral depinde foarte mult de stadiul acestuia. In functie de acest lucru si de raspandirea cancerului in organism, medicul iti va stabili cel mai bun tratament.
Cancerul oral poate fi prevenit daca:
-          Mergem la consultatii dentare periodice;
-          Ne examinam singuri cavitatea bucala si mergem de urgenta la control in cazul in care observam oricare din simptomele de mai sus pentru depistarea din timp a cancerului;
-          Limitam expunerea la soare intre orele cu radiatii foarte puternice si purtam in permanenta o crema sau ruj cu FPS de minim 15.

Cu cat cancerul oral este depistat mai devreme cu atat tratamentul va fi mai putin radical si poate avea mai mult succes.

Related

Sanatate 5652291132386269075

Trimiteți un comentariuDefault Comments

emo-but-icon

Follow Us

Romania Hp

Hot in week

Comments

Like Us


Stiri de ultima ora

Side Ads



Stiri Pentru Tine

Lista mea de bloguri

Contact Us

Nume

E-mail *

Mesaj *

item