Ce planuri are Dragnea cu descentralizarea dupa ce a fost declarata neconstitutionala

Vicepremierul Liviu Dragnea a susţinut, vineri, după o întrevedere cu lideri PSD din teritoriu, că, deşi Legea descentralizării a fost declarată neconstituţională, în cadrul USL există o poziţie unanimă de a continua procesul de descentralizare, motiv pentru care se vor lua măsuri la nivel legislativ.

"S-a discutat şi despre descentralizare. Poziţia unanimă este neschimbată şi vom continua procesul de descentralizare. Aşteptăm motivarea Curţii şi suntem pregătiţi să facem paşii următori legislativi şi nu numai pentru a finaliza totuşi procesul de descentralizare", a declarat Liviu Dragnea.

Întrebat dacă Guvernul ia în calcul adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă, vicepremierul a răspuns negativ.

"Nu, categoric nu. S-ar putea să fie vorba şi de Hotărâri de Guvern. Dar, repet, trebuie să ne uităm cu foarte multă atenţie pe motivarea Curţii, pentru că din comunicat sau cel puţin comunicatul pe mine nu m-a făcut să înţeleg că într-adevăr ar fi existat motive serioase pentru declararea ca şi neconstituţională", a explicat acesta.

"Numai dacă vorbim de activele care erau prevăzute să fie trecute în proprietatea autorităţilor locale - la fel s-a procedat şi cu şcolile. Mai ales că nu era nimeni obligat. Era prevăzut în lege, erau prevăzute în anexe activele care trebuia să treacă la autorităţile locale şi erau necesare hotărârile de Consiliu Local sau Consiliu Judeţean pentru asta. Şi procesele de predare-primire - care nu făcea, nu le treceau, cum a fost şi la spitale, sunt active care au fost prevăzute în legi să fie transferate la autorităţile locale şi unde autoritatea locală nu a dorit sau nu s-a obţinut hotărârea de Consiliu, nu s-a întâmplat", a precizat Dragnea.

Potrivit lui Dragnea, în funcţie de motivarea Curţii Constituţionale, USL este pregătită pentru "oricare din variante" pentru a se merge mai departe cu procesul de descentralizare.

Întrebat dacă i s-a reproşat faptul că Legea descentralizării a fost declarată neconstituţională, Dragnea a replicat: "Mie nu mi s-a reproşat. Este şi foarte greu să mi se reproşeze, pentru ca proiectul de lege a fost avizat de toate ministerele (...). Iar cu colegii de la Justiţie, pe care îi respect foarte mult, am lucrat foarte strâns, pentru că o formă iniţială care plecase pe circuit nu a fost acceptată de Ministerul Justiţiei, a fost modificată în aşa fel încât să nu ajungem în astfel de situaţii".

Vicepremierul a adăugat că ar fi acceptat să primească observaţii sau critici în cazul în care Curtea Constituţională ar fi declarat că neconstituţional principiul descentralizării, "dar, în rest, nu poate să fie cazul".
Curtea Constituţională a decis ca Legea descentralizării, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament în luna noiembrie, este neconstituţională, admiţând sesizarea formulată de PDL.

"Cu unanimitate de voturi, admite obiecţia de neconstituţionalitate în ceea ce priveşte criticile de neconstituţionalitate intrinsecă şi constată Legea privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică, în ansamblul ei, este neconstituţională", reiese din decizia Curţii.

Related

Stiri Locale 2298680427530426064

Trimiteți un comentariuDefault Comments

emo-but-icon

Follow Us

Romania Hp

Hot in week

Comments

Like Us


Stiri de ultima ora

Side Ads



Stiri Pentru Tine

Lista mea de bloguri

Contact Us

Nume

E-mail *

Mesaj *

item