Expertii rusi exclud ipoteza otravirii lui Yasser Arafat

Experţii ruşi care au analizat mostrele prelevate de pe rămăşiţele pământeşti ale fostului lider palestinian Yasser Arafat au stabilit că moartea a fost naturală, excluzând ipoteza otrăvirii cu poloniu, relatează AFP.

„Yasser Arafat a murit din cauze naturale, nu ca rezultat al iradierii", a declarat Vladimir Uiba, directorul
Agenţiei federale ruse pentru analize biologice.

La aceeaşi concluzie au ajuns şi specialiştii francezi.

Pe 3 decembrie, Suha Arafat, văduva lui Yasser Arafat, s-a declarat „bulversată" de contradicţiile între experţii elveţieni şi francezi privind cauzele morţii fostului lider palestinian.

Unul dintre nepoţii lui Yasser Arafat şi un lider palestinian au exprimat scepticismul în legătură cu raportul experţilor francezi care exclude ipoteza otrăvirii fostului lider palestinian.
Echipe medicale elveţiene au depistat cantităţi anormale de poloniu-210 în resturile umane ale lui Arafat, acreditând ipoteza otrăvirii.

Palestina acuză Israelul că este „singurul şi unicul” suspect pentru asasinarea prin otrăvire a lui Yasser Arafat
Recent, o echipă de specialişti elveţieni a confirmat că liderul Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei a fost otrăvit cu poloniu-210.

„Israelul este primul suspect, principalul şi unicul suspect în cazul asasinatului lui Yasser Arafat”, a declarat Tawfiq Tiraoui, preşedintele comisiei, într-o conferinţă de presă la Ramallah, în Cisiordania, precizând că membrii Comisiei se bazează pe concluziile rapoartelor medicale elveţian şi rus.
Israelul nu voia moartea lui Arafat, susţine un oficial din cabinetul premierului
„Ariel Sharon ordonase să se facă totul pentru a se evita ca moartea lui Arafat - izolat la acea vreme de armata israeliană în sediul său din Ramallah (Muqataa) - să fie atribuită armatei israeliene", a explicat Raanan Gissin.

„Instrucţiunile date de Sharon erau să fie luate toate măsurile de precauţie pentru ca Israelul să nu fie acuzat de moartea lui Arafat. De aceea, Sharon a permis trimiterea lui Arafat la un spital din Franţa când s-a aflat că era pe moarte", a explicat el.
INFOGRAFIE Experţi elveţieni confirmă că Yasser Arafat ar fi putut fi otrăvit cu poloniu-210
Yasser Arafat ar fi putut fi otrăvit cu poloniu 210 radioactiv, a confirmat un grup de experţi elveţieni care a analizat bunuri ce i-au aparţinut fostului lider palestinian, decedat în 2004 în apropiere de Paris.

„Mai multe eşantioane ce conţineau urme de fluide corporale (sânge şi urină) prezentau o radioactivitate mai ridicată şi neexplicată, provenind de la poloniu 210, în comparaţie cu eşantioanele de referinţă”, scriu aceşti experţi din cadrul Institutului pentru Radiofizică (IRA) de la Lausanne în articolul publicat de revista medicală britanică „The Lancet”.

Related

Stiri Internationale 5064456513094275239

Trimiteți un comentariuDefault Comments

emo-but-icon

Follow Us

Romania Hp

Hot in week

Comments

Like Us


Stiri de ultima ora

Side Ads



Stiri Pentru Tine

Lista mea de bloguri

Contact Us

Nume

E-mail *

Mesaj *

item