Tu stii ce e anexita?


Boala inflamatorie pelvina (BIP) sau anexita reprezinta una dintre cele mai comune cauze ale durerii pelvine ginecologice. Aceasta boala se datoreaza ascensiunii in vagin a unei boli cu transmitere sexuala. Putem spune ca anexita se incadreaza si ea in categoria de boli cu transmitere sexuala.

Boala inflamatorie pelvina este de doua feluri: salpingita acuta (reprezinta inflamatia trompelor uterine) si salpingo-ovariana acuta (aceasta este anexita propriu-zisa si se manifeste prin inflamatia trompelor uterine si a ovarelor).

In ceea ce priveste cauzele aparitiei anexitei, infectia cu chlamydia trachomatis sau cu gonoreea sunt principalii factori. Insa infectia poate fi declansata si de catre microbii care se afla in stare naturala in vagin si urca spre trompele uterine sau spre ovare, cauzand astfel inflamatia. Boala inflamatorie pelvina progreseaza incet, fara a pune in pericol viata pacientei.

Printre simptomele bolii la care ar trebui sa fii atenta se numara si febra, dureri de cap, varsaturi, stare de rau, dereglarea ciclului menstrual, scurgeri vaginale purulente, durere brusca in partea dreapta a abdomenului.  Daca prezinti oricare din aceste simpome du-te la medicul ginecolog pentru o examinarea medicala care iti poate confirma sau infirma prezenta bolii inflamatorie pelviana.

Anexita poate duce la infertilitate, aproximativ 20% din femeile care trateaza prea tarziu anexita ajung sa aiba probleme grave de fertilitate. Tratamentul pe care va trebui sa il urmezi pentru a scapa de infectie trebuie prescris doar de medicul ginecolog si doar in urma unor teste (examenul secretiei vaginale, culturi din colul uterin, ecografie vaginala).

Din pacate, nu este o boala care o data tratata nu va mai reveni in organism, 20%-25% dintre femeile care au anexita o data,vor mai avea si pe viitor. Lasata netratata, boala inflamatorie pelvina poate avea complicatii destul de grave, precum colectarea de puroi in trompele uterine, abces purulent care cuprinde atat trompa uterina, cat si ovarul, infundarea trompelor uterine (ducand la infertilitate), sarcina extrauterina sau sindromul durerii pelvine cronice.

Related

Sanatate 8717103496689580415

Trimiteți un comentariuDefault Comments

emo-but-icon

Follow Us

Romania Hp

Hot in week

Comments

Like Us


Stiri de ultima ora

Side Ads



Stiri Pentru Tine

Lista mea de bloguri

Contact Us

Nume

E-mail *

Mesaj *

item