Producători români: Noul Cod silvic favorizează companiile străine


 Noul Cod silvic va duce la dispariţia firmelor româneşti,  favorizând companiile străine, susțin reprezentanții societăților de exploatare a lemnului din Bistriţa-Năsăud.

Aceștia i-au reproșat ministrului delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Varga, că guvernarea actuală a adus la maturitate "un mostru în procesarea lemnului", ei referindu-se la un concern din Austria, care ar fi favorizat de noul Cod silvic.

Viorel Docea, proprietarul unei firme de prelucrare a lemnului din comuna Coşbuc, judeţul Bistriţa-Năsăud, susține că firmele româneşti nu au nicio şansă în faţa unei companii atât de puternice, precum cea austriacă.

"Eu vă întreb: ce-o să facem de la anul noi, când Holzindustrie Schweighofer deschide a treia fabrică? Ce şanse avem noi cu instalaţiile noastre rudimentare, modernizate sau nemodernizate? Ce şanse avem în faţa colosului Schweighofer? Dintre toţi procesatorii din sală cine credeţi că-şi permite să plătească 110 euro pe metru cub de lemn răşinos?", a întrebat-o Docea pe Lucia Varga.

La rândul său, ministrul a spus că statul român nu vrea să sprijine exportul de cherestea şi de lemn, ci prelucrarea lemnului în ţară.

"Ce nu poate absorbi piaţa locală se exportă, dar noi vrem să descurajăm exportul şi să încurajăm prelucrarea lemnului în ţară. Intenţia mea e să sprijin acei investitori care au afacerile în judeţele în care există resursă. Ştiu problema cu Schweighofer. Ştiu că ei au făcut ca presiunea asupra pădurii să fie enormă. Tocmai de aceea v-am propus acest nou Cod Silvic, astfel încât lemnul să nu mai fie greu accesibil pentru firmele care au sediul la dumneavoastră în judeţ, ci să rămână şi să fie prelucrat aici", a afirmat ministrul.

Totodată, primarul comunei Romuli, Ioan Moniţa, i-a sugerat ministrului să introducă în noul Cod silvic o prevedere prin care niciun procesator să nu aibă dreptul să prelucreze mai mult de 10% din masa lemnoasă a ţării, după cum relatează mediafax.ro.

Holzindustrie Schweighofer este o companie din industria lemnului din Austria, deţinută de omul de afaceri Gerald Schweighofer.

Investițiile Holzindustrie Schweighofer în România se ridică la sute de milioane de euro.

Related

Finante 6618946677826771754

Trimiteți un comentariuDefault Comments

emo-but-icon

Follow Us

Romania Hp

Hot in week

Comments

Like Us


Stiri de ultima ora

Side Ads



Stiri Pentru Tine

Lista mea de bloguri

Contact Us

Nume

E-mail *

Mesaj *

item