Craciun petrecut într-o zona radioactiva

Peste 1.700 de rezidenți japonezi din prefectura Fukushima, care și-au părăsit în 2011 locuințele aflate în apropierea centralei nucleare din zonă, s-au întors temporar acasă pe perioada sărbătorilor de iarnă, relatează AFP.
Autoritățile le-au permis foștilor rezidenți, care locuiau în zone unde acum s-au înregistrat radiații relativ reduse, să stea în casele lor în perioada cuprinsă între Ajunul Crăciunului și 7 ianuarie. În total, 1.701 persoane au dorit să își petreacă sfârșitul de an în vechile locuințe.

Numărul celor care ar fi putut să se întoarcă acasă în acest interval era mult mai mare (27.000 de oameni ar fi putut să participe la acest program gândit de autoritățile japoneze). Însă din cauza temerilor legate de radiații, mai puțin de 10% dintre aceștia au dorit să revină acasă.

Zeci de mii de locuitori din regiunea Fukushima au fost obligați să își părăsească locuințele în urma dezastrului nuclear din martie 2011, când centrala nucleară a fost lovită de un tsunami, după care a început să emită cantități mari de materie radioactivă.

Oamenilor li s-a permis să se întoarcă temporar acasă după ce autoritățile au stabilit că nivelul de contaminare radioactivă din jurul caselor lor era mai mic decât se estimase anterior. Totuși, nivelul este în continuare prea ridicat pentru a permite o locuire continuă.

Zeci de mii de oameni evacuați în 2011 încă nu se pot întoarce în fostele locuințe. Se estimează că este posibil ca unele dintre case să nu mai fie locuite timp de mai multe decenii.

Related

Stiri Internationale 8034289536151256780

Trimiteți un comentariuDefault Comments

emo-but-icon

Follow Us

Romania Hp

Hot in week

Comments

Like Us


Stiri de ultima ora

Side Ads



Stiri Pentru Tine

Lista mea de bloguri

Contact Us

Nume

E-mail *

Mesaj *

item