Prima dezbatere din acest an la sediul Ministerul Sanatatii. Lista de medicamente ar putea intra în vigoare dupa 10 ianuarie

Noua listă de medicamente compensate şi gratuite, care include terapii inovatoare pentru boli cum sunt cancerul, diabetul sau hepatita C ar putea intra în vigoare mai devreme. Aceasta a fost concluzia unei dezbateri publice organizate luni la sediul Ministerului Sănătăţii. Printre altele, s-au adus în discuţie subiecte relevante ca şi legislaţia pentru malpraxis, aprovizionarea cu medicamente şi asigurarea asistenţei stomatologice.
„Chiar dacă nu intră în vigoare pe data de 10 ianuarie, aceasta va fi data concretă la care va fi avansat un termen, pentru că până acum ştiam că medicamentele vor fi disponibile odată cu pachetul de bază şi cel minim de servicii”, au explicat surse din sistem.

Distribuitorii, obligaţi să aibă un stoc de medicamente real
La discuţia coordonată de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, doctorul Raed Arafat, au participat reprezentanţi ai producătorilor de medicamente, ai distribuitorilor de medicamente, dar şi preşedinţi ai asociaţiilor de pacienţi şi reprezentanţi ai medicilor.

Spre exemplu, distribuitorii de medicamente ar putea fi obligaţi să aibă un minim stoc real, cel puţin la licitaţii, astfel încât să nu mai existe situaţii în care unităţile sanitare sau cabinetele medicilor de familie rămân fără medicamentele necesare pentru bolnavi.

Pacienţii, nemulţumiţi de numărul de consultaţii stabilit în pachetul de bază

Referitor la pachetul minim de servicii şi pachetul de servicii medicale de bază, reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi susţin că vor să aducă amendamente proiectului pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

„Din ce ştiu, puteam să aducem amendamente în zece zile de la publicarea proiectului pe site, dar a fost în perioada cu sărbătorile. Aşadar, aşteptăm ca termenul să fie prelungit şi să putem aduce modificări la lege. Spre exemplu, avem câteva obiecţii şi, pe parte de oncologie, vrem să mărim numărul de consultaţii”, au precizat aceleaşi surse.

Pe aceeaşi temă:

2014 - anul marilor schimbări în sistemul sanitar. Ce paşi trebuie să urmeze pacienţii până să ajungă la spital
Anul 2014 pare să fie anul schimbărilor pentru sistemul de sănătate românesc, asta pentru că oficialii din Ministerul Sănătăţii (MS) şi cei de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi-au propus să finalizeze mai multe proiecte importante, printre care pachetul de bază şi pachetul minim de servicii medicale, noua listă de medicamente compensate, o nouă lege a salarizării, cardul de sănătate sau dosarul electronic al pacientului.

Promisiuni nerespectate
Promisiunile publice făcute de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii cu privire la pachetul de bază şi lista medicamentelor compensate nu au fost respectate, potrivit Coliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).


Lista medicamentelor, amânată din nou. Pacienţi cronici: Ministerul Sănătăţii nu-şi onorează promisiunile
Promisiunile Ministerului Sănătăţii legate de pachetul de bază şi de lista medicamentelor compensate rămân neonorate, astfel că mulţi pacienţi nu ştiu în ce măsură vor avea acces la tratamente noi sau la servicii medicale în 2014, consideră Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC).

Observatorul Român de Sănătate: noul pachet de bază transferă costurile actului de îngrijire pe umerii pacienţilor
Chiar dacă noul pachet de servicii medicale de bază are un conţinut cuprinzător, trăsătura sa fundamentală este deplasarea unei părţi din costul actului de îngrijire asupra pacientului. Deşi serviciile acoperite sunt acum mai transparente pentru asiguraţi, pachetul este în mare măsură bazat pe documente normative deja existente. Concluziile se desprind din cel mai recent raport de cercetare elaborat de Observatorul Român de Sănătate (ORS).

 Ce servicii medicale prevede noul pachet de bază pus în dezbatere duminică

Noul pachet de bază prevede o singură consultaţie preventivă la trei ani, făcută de medicul de familie, pentru persoanele asimptomatice între 18 şi 39 de ani şi cel mult două consultaţii în trei luni în cazul pacienţilor "cu risc normal", care au o problemă nouă sau acută de sănătate. Oficialii au stabilit şi de câte consultaţii vor beneficia tinerii până la 18 ani, dar şi pachetul pentru femeile însărcinate.

Related

Stiri 793211754126546269

Trimiteți un comentariuDefault Comments

emo-but-icon

Follow Us

Romania Hp

Hot in week

Comments

Like Us


Stiri de ultima ora

Side Ads



Stiri Pentru Tine

Lista mea de bloguri

Contact Us

Nume

E-mail *

Mesaj *

item