Producatorul de film Saul Zaentz, detinator a trei premii Oscar, a murit la varsta de 92 de ani

Producatorul de film Saul Zaentz, care a castigat premii Oscar pentru lungmetrajele "Zbor deasupra unui cuib de cuci" (1975), "Amadeus" (1984) si "Pacientul englez" (1996), suferea de maladia Alzheimer.


Astfel, el a cumparat drepturile de adaptare a unor romane celebre, precum cele ale lui J.R.R. Tolkien "Stapanul inelelor" si "Hobbitul", care au avut apoi incasari uriase.
Nascut in Passaic, New Jersey, Zaentz a fugit de acasa la varsta de 16 ani si a trait din vanzarea de alune si jocuri de noroc. Dupa ce a luptat in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, a plecat la San Francisco pentru a lucra cu producatorul de muzica jazz Norman Granz.

Astfel, a ajuns sa colaboreze ca producator cu staruri precum Duke Ellington, Dave Brubeck si Gerry Mulligan. In anii 1950, a lucrat la compania de inregistrari Fantasy Records, pe care a si cumparat-o cativa ani mai tarziu.

Printre starurile care au semnat un contract cu Fantasy Records s-a numarat Creedence Clearwater Revival. Ulterior, Fantasy a fost vanduta unui consortiu condus de Norman Lear si s-a unit cu Concord Records in 2004.

Printre alte filme pe care le-a produs s-au numarat "Payday", "Insuportabila usurinta de a fi/ The Unbearable Lightness of Being", "The Mosquito Coast", "At Play in the Fields of the Lord", animatia din 1978 "Lord of the Rings", de Ralph Bakshi.

Numarandu-se printre putinii producatori recompensati cu trei premii Oscar - alaturi de Darryl F. Zanuck si Sam Spiegel, de exemplu -, Zaentz a primit din partea Academiei de film americane Irving Thalberg Award pentru eforturile sale in domeniu.

A fost, de altfel, primul producator de la Cecil B. DeMille (1952) care a castigat un premiu Oscar si un Thalberg in acelasi an - 1997.

 Sursa: Mediafax

Related

Vedete 2834858308592900119

Trimiteți un comentariuDefault Comments

emo-but-icon

Follow Us

Romania Hp

Hot in week

Comments

Like Us


Stiri de ultima ora

Side Ads



Stiri Pentru Tine

Lista mea de bloguri

Contact Us

Nume

E-mail *

Mesaj *

item