4 tipuri de dureri de cap si cum sa scapi de ele

Iti simti tamplele pulsand sau capul gata sa explodeze de durere? Femeile sunt campioane absolute, atunci cand vine vorba despre migrene. Ele sunt, de altfel, de pana la 3 ori mai afectate de acestea decat barbatii. Totusi, inainte sa te repezi la flaconul cu medicamente, ar fi bine sa afli care este cauza suferintei tale. Altfel, desi te vei linisti pe moment, problema va aparea din nou.
Iata cum se manifesta principalele tipuri de dureri de cap, care sunt factorii care le precipita si cum scapi de ele:

O presiune ca o banda care iti strange capul si ceafa

CE ESTE: O durere provocata de tensiunea nervoasa.

CAUZE: Initial s-a crezut ca este data doar de contractia musculaturii gatului, cefei si a scalpului, insa in prezent cercetatorii au ajuns la concluzia ca punctul de plecare este fluctuatia nivelurilor unor chimicale din creier, printre care si serotonina si endorfinele. Aceste substante contribuie la comunicarea dintre neuroni. In cazul in care exista un dezechilibru intre ele, creierul nu mai reuseste sa suprime durerea. Factorii precipitanti sunt stresul zilnic, oboseala, o noapte de nesomn, lipsa exercitiului fizic, anxietatea, postura defectuoasa (de exemplu, stai aplecata deasupra biroului) sau chiar o masa peste care ai sarit.

PREVALENTA: Majoritatea femeilor au avut o astfel de durere de cap dupa o zi extenuanta la serviciu.

SEMNE SI SIMPTOME: Iti simti ceafa, gatul si umerii incordati, ai dificultati de concentrare, iar capul parca iti este strans intr-o menghina. Senzatiile pot dura de la 30 de minute pana la o saptamana intreaga. Daca ai dureri timp de 15 sau mai multe zile, inseamna ca este vorba despre ceva cronic.

CUM O PREVII: Fa sport in mod regulat. Exercitiile de gimnastica aerobica, plimbarile, inotul sau mersul pe bicicleta relaxeaza muschii si cresc nivelul unor substante cu rolul de inlatura stresul(betaendorfinele).            
 
  Elimina, pe cat posibil, sursa stresului (nu e musai sa-ti dai demisia, dar daca ai trecut printr-o perioada grea la munca, ai putea sa-ti iei cateva zile libere si sa pleci intr-o excursie la munte sau la tara). Analizeaza ce anume te deranjeaza si apoi stabileste-ti un plan prin care sa-ti rezolvi problemele. Astfel iti vei reduce, cel putin partial, starea de anxietate.

SCAPA DE EA: Ia un antiinflamator pe baza de acetaminofen (paracetamol), ibuprofen sau naproxen. Nu abuza insa, fiindca in special cele care contin si cofeina in compozitie pot duce la aparitia unor dureri de cap recurente. Limiteaza folosirea lor la maximum o saptamana sau doua. Daca ai aproape in fiecare zi asemenea neplaceri, mergi la medic. El te va sfatui probabil sa renunti pentru o perioada la absolut orice fel de analgezic. Abia dupa asta vei avea voie sa treci la un alt medicament. De asemenea, te-ai putea rasfata cu un masaj, care sa-ti relaxeze muschii tensionati.

O durere cumplita localizata la jumatate de cap

CE ESTE: O migrena.

CAUZE: Nu se cunosc cu exactitate, dar s-a observat ca aceasta apare adesea in anumite conditii si ca uneori are caracter familial. Ea este precedata de constrictia arterelor craniene, responsabila pentru simptomele ce prevestesc criza (frecvent tulburari de vedere, fotofobie, greata sau iritabilitate) si de o senzatie de depresie. Apoi, pe masura ce vasele de singe se dilata, apare durerea. Fluctuatiile hormonale din timpul ciclului menstrual, anumite alimente (ciocolata, vinul rosu, citricele, branza cu mucegai, salamurile, unele condimente), lumina intensa sau zgomotul puternic pot precipita crizele.

PREVALENTA: Migrenele sunt relativ frecvente in special in randul femeilor. Ele apar de obicei inaintea sau in timpul menstruatiei, cand nivelul estrogenului din corp fluctueaza.

SEMNE SI SIMPTOME: Un atac tipic este caracterizat prin aparitia unei dureri moderate sau extrem de severe, limitata la jumatate de craniu sau extinsa la ambele parti. De cele mai multe ori, ea este insotita de greturi, voma, sensibilitate exagerata la lumina si zgomote si este inrautatita de activitatea psihica. Netratata, poate sa tina pana la 3 zile. La unele persoane, migrena este insotita de o aura care anunta criza (vezi puncte luminoase sau, dimpotriva, intunecate, ai dificultati in articularea cuvintelor, iti amortesc mainile sau picioarele). Uneori exista si alte semne premonitorii care se manifesta cu cateva ore sau chiar o zi inainte: senzatia ca esti plina de energie, euforie, sete, pofta de dulciuri, somnolenta, iritabilitate sau depresie.

CUM O PREVII:
  • Evita mancarurile care par sa-ti provoace probleme.
  • Daca un anumit parfum se numara printre factorii precipitanti, renunta la el.
  • Dormi 8 ore pe noapte si fa sport.

  • Durerile apar mai ales la ciclu? Roaga-ti doctorul sa-ti dea niste pilule cu continut cat mai mic de estrogen. De asemenea, ai putea alege unele care se iau continuu, fara pauza - caz in care nu vei mai avea sangerarile lunare.
  • 400 mg de magneziu luate zilnic ajuta si ele. Efectul lor se face simtit insa dupa o luna sau doua de tratament.
  • Pentru durerile cronice, solutia este sa iei medicamente cu rol preventiv, dar acestea iti vor fi prescrise doar de medic.
SCAPA DE EA: Analgezicele dau rezultate in cazul durerilor blande sau moderate, dar trebuie luate la aparitia primelor semne (de exemplu, cand te apuca greturile sau lumina ti se pare dintr-odata prea puternica). Odata instalata migrena, de obicei pastilele nu mai au niciun efect. Neurologul iti poate prescrie un medicament pe baza de triptan, care este eficient in slabirea simptomelor. Acesta ajuta si in prevenirea migrenei asociate cu menstruatia, atunci cand este luat de doua ori pe zi, timp de cinci zile, incepand cu 48 de ore inaintea momentului cand apar de obicei primele neplaceri.

O durere ascutita care-ti sparge tamplele

CE ESTE: Sinuzita.

CAUZE: Racelile, infectiile bacteriene sau fungice si alergiile duc la inflamarea mucoasei care captuseste sinusurile. Aceasta se umfla si blocheaza canalele care fac comunicarea cu exteriorul. Prin urmare, in cavitatile acum inchise se acumuleaza lichide si puroi in tensiune.

SEMNE SI SIMPTOME: Apar adesea dimineata, imediat ce te trezesti si sunt reprezentate de dureri, presiune sau senzatia de "prea plin" la nivelul obrajilor, fruntii si sprancenelor. Acestea devin mai puternice daca te apleci sau te asezi din nou in pat. Pot aparea scurgeri galben-verzui din nas, dureri de gat, febra, tuse si oboseala accentuata.

PREVALENTA: Circa 5% dintre adulti se confrunta cu problema asta.

CUM O PREVII: Umidifica aerul din incaperi, fiindca sursele de incalzire si aparatele de aer conditionat au tendinta de a-l usca. Mergi la un medic ORL-ist, care poate detecta eventualele anomalii structurale (polipii, deviatiile de sept) care predispun la aparitia sinuzitelor.

SCAPA DE EA: Foloseste un spray sau niste picaturi cu efect decongestiv, care reduc inflamatiile, dezumfla mucoasa nazala si ajuta la drenarea sinusurilor. Respecta insa indicatiile din prospect - folosirea prelungita creeaza dependenta si inrautateste, in timp, simptomele.

O durere strapungatoare, neinduratoare, care apare brusc si tot revine

CE ESTE: Cefaleea repetitiva sau de tip "cluster".

CAUZE: Sunt inca necunoscute, dar s-a observat ca apare mai des la alcoolici, fumatori sau la persoanele care sunt sub tratament cu nitroglicerina.

SEMNE SI SIMPTOME: Aproape intotdeauna este localizata la nivelul unei anumite parti a capului (de obicei, in spatele unui ochi) si este insotita de umflarea pleoapelor si lacrimarea ochiului de partea durerii. Atacurile vin "in manunchi", revenind zilnic la aceeasi ora, mai multe saptamani sau luni.

PREVALENTA: Cefaleea repetitiva este destul de rara si e mai intanita in randul barbatilor (femeile reprezinta 10% din totalul cazurilor).

CUM O PREVII: Stai deoparte de fumul de tigara si alcool - ambele actioneaza asupra vaselor de sange, provocand aparitia sau intensificarea durerii.

SCAPA DE EA: Aeriseste bine camera. De asemenea, inhalarea oxigenului in concentratie de 100% pentru circa 10-15 minute (doar la cabinetul doctorului ai acces la acest... lux) are efect la unele persoane. Medicamente antiepileptice precum gabapentinul sau topiramatul ori blocantele canalelor de calciu ajuta la combaterea durerilor.

Related

Lifestyle 8575296745292629735

Trimiteți un comentariuDefault Comments

emo-but-icon

Follow Us

Romania Hp

Hot in week

Comments

Like Us


Stiri de ultima ora

Side Ads



Stiri Pentru Tine

Lista mea de bloguri

Contact Us

Nume

E-mail *

Mesaj *

item