SUA: Planuri de aterizare pe Luna a unei nave private

O navă spaţială americană nu a mai avut o aterizare controlată pe Lună din 14 decembrie 1972 (Apollo 17), însă acest lucru s-ar putea schimba în curând. Compania Moon Express, creată iniţial pentru a răspunde lansării, în 2007, a unei competiţii prvind aselenizarea de nave private, a prezentat ieri modelul vehiculului spaţial pe care plănuieşte să îl lanseze către Lună în 2015.

Denumită MX-1, micro-nava spaţială, aşa cum o caracterizează presa de peste ocean, are dimensiuni reduse însă este suficient de mare încât să ia mostre de sol şi pietre de pe suprafaţa lunară şi să le depoziteze într-un compartiment intern, pentru ca apoi să revină cu ele pe Pământ.

„Noi o numim iPhone-ul spaţial”, a declarat Bob Richards, cofondator al Moon Express pentru foxnews.com, sugerând astfel că nava poate avea multipele funcţii. Potrivit lui Richards „microlander-ul” poate transporta de pe Terra pe Lună şi invers încărcături de până la 60 de kg sau poate avea rol de remorcher, curăţând orbita Pământului de deşeuri spaţiale.

Spre deosebire de majoritatea vehiculelor spaţiale, MX-1 nu va fi transportat de o rachetă. Pentru a reduce costurile, el va fi pleca odată cu un satelit, de care se va desprinde ulterior. Lansarea va avea loc în 2015, iar detaliile misiunii vor fi dezvăluite anul viitor.

Related

Stiri Internationale 4036260015865580722

Trimiteți un comentariuDefault Comments

emo-but-icon

Follow Us

Romania Hp

Hot in week

Comments

Like Us


Stiri de ultima ora

Side Ads



Stiri Pentru Tine

Lista mea de bloguri

Contact Us

Nume

E-mail *

Mesaj *

item