Alimente care te ajuta sa scapi de anemie!

Anemia este o afectiune cauzata de scaderea numarului de globule rosii din sange (hemoglobine). Rolul hemoglobinelor este de a transporta oxigenul in toate tesuturile organismului, iar atunci cand numarul lor scade, scade si cantitatea oxigenului transportat penru fiecare organ in parte. Sangele nostru este compus in proportii aproape egale din globule rosii si globule albe.

Persoanele care sufera de anemie pot avea diferite simptome, cele mai frecvente fiind ameteala, pierderea apetitului, constipatie, aparitia zgomotelor in urechi, iritatie sau dureri de cap. Pentru a combate anemia este suficient sa ne dam seama ce grupe de nutrienti sau vitamine ii lipseste organismului.

Anemia este de cele mai multe ori rezultatul lipsei de fier sau a vitaminei B2. Anemia fertipiva (lipsa fierului) poate fi cauzata de pierderi de sange sau de un aport insuficient de fier pentru organism si duce la oboseala intelectuala. Anemia mai poate fi provocata si de afectarea maduvei spinarii, a ficatului sau a glandei tiroide.

De anemie pot suferi si femeile care sunt la menstruatie si au pierderi mari de sange, de aici venind si senzatia de oboseala si moleseala.
Formele incipiente ale anemiei pot fi tratate foarte usor cu ajutorul alimentatiei. Ficatul contine substante care sunt necesare pentru refacerea hemoglobinei, asadar este recomandat sa il consumi. Un aliat de incredere este vitamina B2, care poate preveni, sau chiar trata anemia si se gaseste in rinichi si ficat.

Sfecla contine foarte multi nutrienti buni pentru organismul nostru (potasiu, fosfor, calciu, fier, proteine, vitamina B2, s.a.) si accelereaza procesul de formarea a noi globule rosii. Semintele de cimbrisor sunt si ele recomandate in special tinerelor care trec prin schimbari hormonale (in perioada pubertatii) deoarece sunt bogate in fier.

Laptuca si spanacul sunt alte alimente foarte bogate in fier, care este rapid absorbit de catre organism. Totodata sunt si un bun tonic pentru anemie. Soia este, pe langa o sursa de fier si o sursa naturala de proteine, excelenta pentru organismul nostru. Se recomanda consumul laptelui de soia persoanelor care sufera de anemie.

Migdalele contin cupru, nutrient care actioneaza ca un catalizator in producerea hemoglobinei din sange. Mananca zilnic 10-15 migdale, fiind o minunata gustare intre mese. Mierea ajuta corpul in producerea de globule rosii in sange datorita continutului ridicat de fier, cupru si mangan. Consuma in fiecare zi 2-3 lingurite de miere, inlocuind zaharul.
Alte alimente pe care le poti consuma pentru a trata sau preveni anemia sunt: banane, struguri, prune, capsuni, caise, cirese, mazare, stafide, ceapa, morcovi, salata verde, alune, ghimbir, ridichii, telina, rosii, hrean, usturoi, fasole.

Daca acum stii ce alimente trebuie sa introduci in alimentatia ta zilnica, va trebui sa le cunosti si pe cele de care trebuie sa te feresti si sa reduci cat mai mult consumul lor: iaurt, citrice, lamai, rosii, bauturi alcoolice, prajeli, cafea, lapte, otet, ardei iute, sare in exces, paine alba, orez, dulciuri.

Related

Diete & Fitness 8150461189431984743

Trimiteți un comentariuDefault Comments

emo-but-icon

Follow Us

Romania Hp

Hot in week

Comments

Like Us


Stiri de ultima ora

Side Ads



Stiri Pentru Tine

Lista mea de bloguri

Contact Us

Nume

E-mail *

Mesaj *

item