Cum va evolua cursul leu-euro în 2014?

Prognozele pentru partitatea leu/euro indică o variaţie a cursului de schimb între 4,35 şi 4,65 lei/euro.

În ciuda deciziei Fed de a reduce cumpărările de active financiare, care va afecta toate pieţele emergente, scrie zf.ro, cursul va fi oarecum stabil, iar iar principalul risc intern asociat estimărilor este revenirea turbulenţelor politice având în vedere presiunile anului electoral.

Cursul de schimb leu/euro este la nivelul de 4,45 lei pentru un euro. În acest an, leul s-a apreciat cu aproximativ 1% faţă de moneda europeană, după ce, în 2012, înregistrase o apreciere de 2,5%.

Cum peste jumătate din împrumuturile românilor sunt făcute în euro, evoluţia monedei europene contează foarte mult pentru români.

Pe plan extern, evoluţia cursului de schimb poate rămâne volatilă în 2014 având în vedere modificările de politică monetară în SUA, precum şi volatilitatea fluxurilor de capital la nivel internaţional.

"Previzionăm o evoluţie stabilă a cursului de schimb în 2014, creşterea absorbţiei de fonduri europene (presiuni de apreciere), fiind compensată de procesul de dezintermediere financiară şi volatilitatea capitalurilor străine. Cursul de schimb ar putea fi influenţat în primul trimestru al anului 2014 de factori externi, dar leul rămâne într-o poziţie relativ favorabilă comparativ cu celelalte monede din regiune. Principalul risc asociat prognozelor noastre este o revenire a turbulenţelor politice, având în vedere presiunile anului electoral", a declarat, pentru zf.ro, Mihai Pătrulescu, senior economist UniCredit Ţiriac Bank.

Related

Finante 8274512757241919391

Trimiteți un comentariuDefault Comments

emo-but-icon

Follow Us

Romania Hp

Hot in week

Comments

Like Us


Stiri de ultima ora

Side Ads



Stiri Pentru Tine

Lista mea de bloguri

Contact Us

Nume

E-mail *

Mesaj *

item