Rusii ne dau gaze mai ieftine, dar pentru consumatorii finali tariful ar putea creste

Republica Moldova va cumpăra gaz rusesc, în 2014, la un preţ de 365 de dolari pentru o mie de metri cubi, cu 10 dolari mai puţin faţă de anul curent. Asta prevede contractul semnat miercuri, la Moscova, de către Moldovagaz şi gigantul rus Gazprom.

Reducerea preţului de achiziţie nu va duce la o ieftinire a tarifelor pentru gaze pentru consumatorii finali. Din contra. Preţul ar putea creşte cu până la 10% doar din cauza deprecierii semnificative a leului faţă de dolar. . Decizia îi revine Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Vicepremeirul Valeriu Lazăr a declarat în cadrul şedinţei de Guvern potrivit acordului, Republica Moldova va asigura în anul 2014 tranzitarea pe teritoriul său a circa 19 miliarde de metri cubi de gaze naturale, spre statele din Balcani. Taxa de tranzit de trei dolari pentru o mie de metri cubi transportaţi la 100 de kilometri a rămas neschimbată.

Potrivit acordului în anul 2014 Moldovagaz va putea importa circa 2,97 miliarde de metri cubi de gaze, dintre care 1,1 miliarde pentru Republica Moldova din dreapta Nistrului, iar 1,87 miliarde pentru regiunea separatistă. "Volumul mai mare pentru regiunea trasnistreană se explică prin aceea că acolo consumă Uzina metalurgică de la Râbniţa şi Centrala Electrică de la Cuciurgan”, a explicat Lazăr.

Valeriu Lazăr a anunţat, că în cadrul negocierilor Republica Moldova a condiţionat livrarea gazelor către localităţile din partea stângă a Nistrului prin intermediul întreprinderii Moldovagaz, prin elaborarea în primul trimestru al anului următor a unei foii de parcurs pentru soluţionarea problemelor legate de datoriile istorice ale Moldovei.

„Aceasta a fost o poziţie principială. Trebuie să constat că am găsit înţelegere la acest capitol din partea Gazprom-ului. Toată lumea are aceleaşi interes. Asta ne va ajuta în restructurarea datoriilor“, a afirmat Lazăr.

Related

Stiri Internationale 1514549989129602854

Trimiteți un comentariuDefault Comments

emo-but-icon

Follow Us

Romania Hp

Hot in week

Comments

Like Us


Stiri de ultima ora

Side Ads



Stiri Pentru Tine

Lista mea de bloguri

Contact Us

Nume

E-mail *

Mesaj *

item