Schimbari majore si plafon scazut in cazul programului "Prima Casa". Cine va obtine mult mai usor creditul in 2017

Apar schimbari majore in programul ''Prima Casa''. Guvernul propune pentru 2017 un plafon al garantiilor de numai 2,5 miliarde de lei.

Proiectul de Hotarare presupune si diferentierea garantiilor, favorizand locuintele construite sau consolidate in ultimii 5 ani.

In curand, bancile vor primi fonduri noi pentru programul prima casa. Ministerul Finantelor ofera pentru 2017 2,5 miliarde de lei in garantii, fata de 2,94 miliarde de lei in 2016. Asta inseamna ca anul acesta bancile vor putea acorda credite intre 5 si 6 miliarde de lei. O noutate absoluta este diferentierea garantiilor pe care statul le pune la bataie, in functie de vechimea imobilului.

Daca pana acum statul garanta 50% din totalul creditului indiferent de tipul de locuinta, mai nou Ministerul Finantelor isi propune sa favorizeze locuintele noi si sa scada la 40% garantia acordata pentru imobile vechi.

Pe scurt, daca vreti sa va depuneti dosarul la banca pentru un credit Prima casa, iar locuinta la care visati este construita sau consolitata in ultimii 5 ani, veti obtine mult mai usor creditul. Asta pentru ca riscul pe care banca si-l asuma e mai mic.

Pentru locuintele noi, in caz de neplata statul se angajeaza sa despagubeasca banca cu 50% din totalul creditului. Cand vine vorba de o casa sau un apartament mai vechi, statul nu ii va da bancii mai mult de 40%.

Termenul de 5 ani presupune ca lucrarile de constructie sau consolidare au fost receptionate la terminarea lucrarilor cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului. Ministerul Finantelor spera ca astfel va creste preferinta pentru locuinte noi,  dar si ca piata constructiilor se va dezvolta.

O alta modificare presupune simplificarea birocratiei. Adica, de acum inainte Fondul de Garantare a creditelor este delegat sa se ocupe de analiza si aprobarea dosarelor de finantare si sa radieze ipotecile in cazul rambursarilor anticipate sau la termen a creditelor. Se spera astfel ca timpul de asteptare pentru acordarea dosarului va fi scurtat cu cel putin 10 zile lucratoare.

Programul "Prima Casa" a fost introdus in 2009, pe fondul unei crize financiare si a unei piete imobiliare blocate. De atunci si pana la finalul lui noiembrie 2016, statul a dat aproape 200 de mii de garantii in valoare de aproape 16 miliarde de lei. Suma totala a creditelor acordate de banci pentru cumpararea de locuinte depaseste 34 miliarde lei.

Related

Stiri 6128033342074007219

Trimiteți un comentariuDefault Comments

emo-but-icon

Follow Us

Romania Hp

Hot in week

Comments

Like Us


Stiri de ultima ora

Side Ads



Stiri Pentru Tine

Lista mea de bloguri

Contact Us

Nume

E-mail *

Mesaj *

item