Bolile copilariei: oreionul!

Oreionul este o infectie contagioasa ce presupune inflamarea glandelor parotide situate intre ureche si mandibula. Orionul se poate transmite prin stranut, tuse, dar si prin contactul cu obiecte contaminate. Vom afla in continuare care sunt simptomele, tratamentul si cum ne putem feri copiii de oreion.

Simptome.  Oreionul este produs de un virus ce patrunde in organism prin nas sau gat. Simptomele apar in momentul in care virusul se inmulteste si “acapareaza” glandele salivare (sau glande parotide). Iata care sunt cele mai frecvente simptome:
-          Cresterea in volum si dureroasa a glandelor parotide (obrajii se pot umfla din aceasta cauza);
-          Dureri de cap sau la nivelul urechii;
-          Dureri musculare sau articulare;
-          Febra;
-          Senzatie de gat uscat, durere la inghitire;
-          Lipsa poftei de mancare si varsaturi.
30% din cei infectati cu acest virus si majoritatea bebelusilor de pana in doi ani nu au niciun simptom. Perioada de incubatie este de 16-18 zile, iar pacientul este contagios timp de 7-9 zile de la aparitia primelor simptome.
Oreionul este diagnosticat de catre medicul de familie, in urma unei examinari fizice sau a unor teste de sange. Odata infectia diagnoticata, medicul poate prescrie tratamentul.

Tratament. Daca oreionul nu prezinta complicatii, tratamentul consta in special in odihna la pat si izolare pe toata durata cat pacientul este inca contagios. Se pot administra medicamente fara prescriptie pentru atenuarea febrei, a durerilor in gat si a durerii de cap. La persoanele sub 20 de ani nu se administreaza aspirina, deoarece poate duce la apritia unei boli grave, sindromul Reye. In cazul in care oreionul prezinta si complicatii (orhita, meningita, pancreatita) medicul va recomanda internarea pacientului in spital, impreuna cu tratamentul adecvat.

Cum ne ferim copiii? Cel mai sigur mod in care ne putem feri copiii de oreion este vaccinul. In plus, daca a luat contact cu vreo persoana infectata, copilul trebuie dus la medic pentru a se verifica daca a fost la randul sau infectat.

Related

Sanatate 9074341201256617989

Trimiteți un comentariuDefault Comments

emo-but-icon

Follow Us

Romania Hp

Hot in week

Comments

Like Us


Stiri de ultima ora

Side Ads



Stiri Pentru Tine

Lista mea de bloguri

Contact Us

Nume

E-mail *

Mesaj *

item